Prosta przecinająca okrąg w dwóch punktach

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
cbool
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 19 lut 2012, o 15:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 5 razy

Prosta przecinająca okrąg w dwóch punktach

Post autor: cbool »

Prosta \(\displaystyle{ k:-x+7y+20=0}\) przecina okrąg \(\displaystyle{ o:(x-2) ^{2} +(y-1) ^{2} =25}\) w punktach \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\)

a) Wyznacz współrzędne punktów\(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) oraz długość cięciwy \(\displaystyle{ AB}\)
b) Wykaż, że kąt \(\displaystyle{ \left| ASB\right| = 90 ^{o}}\) gdzie \(\displaystyle{ S}\) jest środkiem okręgu \(\displaystyle{ o}\).
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Prosta przecinająca okrąg w dwóch punktach

Post autor: piasek101 »

Rozwiązujesz układ podanych równań i masz współrzędne A i B.
szw1710

Prosta przecinająca okrąg w dwóch punktach

Post autor: szw1710 »

a) rozwiązujesz układ równań: prosta i okrąg - łatwe równanie kwadratowe.

b) Obliczasz odległość punktów \(\displaystyle{ A,B}\)

c) Wyznaczasz wektory \(\displaystyle{ \overrightarrow{SB},\overrightarrow{SC}}\) i stosując iloczyn skalarny wykazujesz prostopadłość
ODPOWIEDZ