równanie płaszczyzny

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
smmileey
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 244
Rejestracja: 25 paź 2010, o 15:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Sącz
Podziękował: 56 razy

równanie płaszczyzny

Post autor: smmileey »

Napisać równanie paszczyzny zawierającej prostą \(\displaystyle{ \vec{r} = \vec{r_0} +t \vec{u}}\) i prostopadłej do płaszczyzny \(\displaystyle{ \vec{r} \circ \vec{v} =D}\), jeśli \(\displaystyle{ \vec{u}}\) nie jest równoległy do wektora \(\displaystyle{ \vec{v}}\) i \(\displaystyle{ D \in R.}\)

Myślałem, żeby skorzystać z równania płaszczyzny:
\(\displaystyle{ \pi = \vec{P_0} + a \vec{b} +c \vec{d}}\), \(\displaystyle{ a,b \in R}\)
\(\displaystyle{ \vec{P_0}}\) to będzie \(\displaystyle{ \vec{r_0}}\), ponieważ dana prosta zawiera się w tej płaszczyźnie, więc paszczyzna przechodzi przez ten punkt. Dalej \(\displaystyle{ \vec{b} = \vec{u}}\), z tego samego powodu.
Brakuje jeszcze drugiego wektra równoległego do płaszczyzny \(\displaystyle{ \pi}\) i nie wiem właśnie jak go znaleźć.
Wiem, że będzie prostopadły do wektora normalnego płaszczyzny \(\displaystyle{ D}\), ale nie potrafię go obliczyć. Jakim równaniem w ogóle ta płaszczyzna jest zapisana?-- 20 lut 2012, o 13:40 --Nikt? Na pewno ktoś potrafi
djlinux
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 115
Rejestracja: 9 gru 2007, o 10:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 39 razy
Pomógł: 7 razy

równanie płaszczyzny

Post autor: djlinux »

Szczerze mówiąc nie chce mi się analizować tych wszystkich oznaczeń, ale jeśli szukasz wektora równoległego do płaszczyzny to weź dowolne dwa punkty należące do tej płaszczyzny (takie punkty które spełniają równanie płaszczyzny)
smmileey
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 244
Rejestracja: 25 paź 2010, o 15:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Sącz
Podziękował: 56 razy

równanie płaszczyzny

Post autor: smmileey »

Gdyby to można było tak łatwo zrobić...
Podaj proszę mi te 2 punkty -- 21 lut 2012, o 00:34 --\(\displaystyle{ ( \vec{r} - \vec{r_0} ) \circ ( \vec{v} \times \vec{u})=0}\)
Może komuś się przyda.
ODPOWIEDZ