Równanie płaszczyzny
- kaleklol
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 16 lut 2012, o 12:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
Równanie płaszczyzny
Znaleźć równanie płaszczyzny przechodzącej przez pkt. B \(\displaystyle{ \left(2,2,0\right)}\)
i prostopadłej do wektora \(\displaystyle{ \vec{OB}}\),
gdzie O jest początkiem układu współrzędnych.
Niech C będzie pkt. leżącym na tej płaszczyźnie i na okręgu o środku w pkt. B i promieniu 2.
Znaleźć długość wektora \(\displaystyle{ \vec{OC}}\).
Nie mam zielonego pojęcia jak zabrać się za to zadanie. Jedyne co wyliczyłem to środek okręgu i wzór na okrąg.
i prostopadłej do wektora \(\displaystyle{ \vec{OB}}\),
gdzie O jest początkiem układu współrzędnych.
Niech C będzie pkt. leżącym na tej płaszczyźnie i na okręgu o środku w pkt. B i promieniu 2.
Znaleźć długość wektora \(\displaystyle{ \vec{OC}}\).
Nie mam zielonego pojęcia jak zabrać się za to zadanie. Jedyne co wyliczyłem to środek okręgu i wzór na okrąg.
Równanie płaszczyzny
Płaszczyzna prostopadła do niezerowego wektora \(\displaystyle{ \vec{n}=[a,b,c]}\) i przechodząca przez punkt \(\displaystyle{ P(x_P,y_P,z_P)}\) ma równanie
\(\displaystyle{ a(x-x_P)+b(y-y_P)+c(z-z_P)=0\,.}\)
\(\displaystyle{ a(x-x_P)+b(y-y_P)+c(z-z_P)=0\,.}\)
- kaleklol
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 16 lut 2012, o 12:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
Równanie płaszczyzny
Tyle, że po podstawieniu wychodzi \(\displaystyle{ \left(2x-2y-8=0\right)}\).
Zamiast płaszczyzny wychodzi mi funkcja liniowa..i nadal nie wyjaśnia mi to rozwiązania.
P.S Bardzo bym prosił o pełne rozwiązanie tego zadania ponieważ jest mi potrzebne "na gwałt" a nadal nie mam bladego pojęcia jak się do tego dobrać. Geometria analityczna to nie jest mój konik.
Zamiast płaszczyzny wychodzi mi funkcja liniowa..i nadal nie wyjaśnia mi to rozwiązania.
P.S Bardzo bym prosił o pełne rozwiązanie tego zadania ponieważ jest mi potrzebne "na gwałt" a nadal nie mam bladego pojęcia jak się do tego dobrać. Geometria analityczna to nie jest mój konik.
Równanie płaszczyzny
Na "gwałt" nie dam rozwiązania. Dam je z wytłumaczeniem za trzy godziny. Wtedy już chyba przestanie być potrzebne tak szybko. Cokolwiek to by nie miało znaczyć. Chyba że wyjaśnisz dlaczego potrzebujesz aż tak szybko.
- kaleklol
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 16 lut 2012, o 12:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
Równanie płaszczyzny
Myślę, że 3 godziny to jeszcze przeboleje ;P Mam dzisiaj dopytkę z algebry resztę typów zadań, które będą do rozwiązania mam ogarniete Zostało tylko to jedno i spodziewam się, że napewno je dostane ponieważ poprzednim razem go praktycznie nie ruszyłem..
Równanie płaszczyzny
Czy z pełną odpowiedzialnością oświadczysz, że nie jesteś w tej chwili na egzaminie?
- kaleklol
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 16 lut 2012, o 12:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
Równanie płaszczyzny
Oświadczam z pełną odpopwiedzialnością, że nie dawno wstałem z łóżka bo dostałem informację, że po 17 moja grupa będzie odpytywana a byłem pewny, że stanie się to dopiero we wtorek.
Równanie płaszczyzny
OK. A więc dostajemy
\(\displaystyle{ 2(x-2)+2(y-2)+0(z-0)=0,}\)
czyli
\(\displaystyle{ 2x+2y-8=0\\
x+y-4=0}\)
Nic w tym dziwnego. To równanie płaszczyzny, tyle, że \(\displaystyle{ z}\) tu nie występuje, co oznacza, że płaszczyzna jest równoległa do osi \(\displaystyle{ z.}\) Spróbuj to sobie narysować w układzie współrzędnych. Jak by ta płaszczyzna wyglądała na podstawie opisu, jaki przedstawiłeś.
\(\displaystyle{ 2(x-2)+2(y-2)+0(z-0)=0,}\)
czyli
\(\displaystyle{ 2x+2y-8=0\\
x+y-4=0}\)
Nic w tym dziwnego. To równanie płaszczyzny, tyle, że \(\displaystyle{ z}\) tu nie występuje, co oznacza, że płaszczyzna jest równoległa do osi \(\displaystyle{ z.}\) Spróbuj to sobie narysować w układzie współrzędnych. Jak by ta płaszczyzna wyglądała na podstawie opisu, jaki przedstawiłeś.
Ostatnio zmieniony 16 lut 2012, o 13:32 przez szw1710, łącznie zmieniany 1 raz.
- kaleklol
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 16 lut 2012, o 12:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
Równanie płaszczyzny
Tam nie powinno być \(\displaystyle{ \left( 2x-2y-8=0\right)}\)?
No dobrze rozumiem do tego momentu.
Dalej podstawiając do wzoru otrzymuję wzór na równanie okręgu:
\(\displaystyle{ \left( x-2\right) ^{2}-\left( y-2\right)^{2}=4}\)
Moje ostatnie pytanie dotyczy wektora \(\displaystyle{ \vec{OC}}\).
Jaki moge zastosować wzór aby obliczyc współrzędne pkt. C?
No dobrze rozumiem do tego momentu.
Dalej podstawiając do wzoru otrzymuję wzór na równanie okręgu:
\(\displaystyle{ \left( x-2\right) ^{2}-\left( y-2\right)^{2}=4}\)
Moje ostatnie pytanie dotyczy wektora \(\displaystyle{ \vec{OC}}\).
Jaki moge zastosować wzór aby obliczyc współrzędne pkt. C?
Równanie płaszczyzny
Poprawiłem, oczywiście \(\displaystyle{ 8.}\)
Drugą część zadania zrobisz wyobrażając to sobie geometrycznie. Ja tu widzę zastosowanie twierdzenia Pitagorasa i nic specjalnego nie trzeba liczyć. Zrób rysunek, a stanie się to całkiem jasne.
Drugą część zadania zrobisz wyobrażając to sobie geometrycznie. Ja tu widzę zastosowanie twierdzenia Pitagorasa i nic specjalnego nie trzeba liczyć. Zrób rysunek, a stanie się to całkiem jasne.