Jednokładność
Jednokładność
Punkt P'=(a+5,-2) jest jednokładny do punktu P=(4,b-10) względem punktu O=(0,0) w skali k=2. Znajdź liczby a i b, a następnie podaj współrzędne punktów P i P'.
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
Jednokładność
\(\displaystyle{ P (x,y)\\
P' 2x,-2y)}\)
\(\displaystyle{ 4\cdot 2=a+5\ =>\ a=3\\
(b-10)\cdot 2=-2\ =>\ b=9}\)
\(\displaystyle{ P(4,-1)\\
P'(8,-2)}\)
P' 2x,-2y)}\)
\(\displaystyle{ 4\cdot 2=a+5\ =>\ a=3\\
(b-10)\cdot 2=-2\ =>\ b=9}\)
\(\displaystyle{ P(4,-1)\\
P'(8,-2)}\)