Znajdź wektor
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 11 lut 2012, o 22:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wypizdow
- Podziękował: 1 raz
Znajdź wektor
Dane są wektory \(\displaystyle{ \vec{a}=(1,2,0)}\) i \(\displaystyle{ \vec{b}=(2,4,0)}\). Sprawdź czy istnieje wektor \(\displaystyle{ \vec{c}}\) który tworzy z tymi wektorami bazę w \(\displaystyle{ \mathbb{R}^3}\)
Ostatnio zmieniony 13 lut 2012, o 11:25 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 164
- Rejestracja: 25 lip 2006, o 22:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 36 razy
Znajdź wektor
Nie istnieje.
Z prostego powodu wektory a i b są liniowo zależne. \(\displaystyle{ \vec{b}=2 \vec{a}}\)
Wymiar przestrzeni \(\displaystyle{ R^3 =3}\) a każda baza składa się z trzech wektorów liniowo niezależnych.
Jeden wektor nie wystarczy do stworzenia bazy.
Z prostego powodu wektory a i b są liniowo zależne. \(\displaystyle{ \vec{b}=2 \vec{a}}\)
Wymiar przestrzeni \(\displaystyle{ R^3 =3}\) a każda baza składa się z trzech wektorów liniowo niezależnych.
Jeden wektor nie wystarczy do stworzenia bazy.