Podany punkt :
P(2,-1,-2)
i chyba równanie prostej:
\(\displaystyle{ \frac{x-1}{2} = \frac{y+1}{-1} = \frac{z+1}{-1}}\)
z tego wyznaczyć równanie płaszczyzny.
Pozdrawiam
Wektory, płaszczyzny, prosta w przestrzeni.
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 12 sty 2012, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 8 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 2727
- Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 945 razy
Wektory, płaszczyzny, prosta w przestrzeni.
Znajdujemy dwa punkty leżące na tej prostej (wybieramy dowolne wartości np. \(\displaystyle{ x}\)-a i dla nich wyliczamy \(\displaystyle{ y,z}\)),
np. \(\displaystyle{ x=1\Rightarrow y=-1,z=-1}\)
np. \(\displaystyle{ x=3\Rightarrow y=-2,z=-2}\)
i naszym zadaniem jest teraz napisanie równania płaszczyzny przechodzącej przez trzy podane punkty (dwa liczone, jeden podany w zadaniu) - na to jest gotowy wzór, możesz z niego skorzystać.
np. \(\displaystyle{ x=1\Rightarrow y=-1,z=-1}\)
np. \(\displaystyle{ x=3\Rightarrow y=-2,z=-2}\)
i naszym zadaniem jest teraz napisanie równania płaszczyzny przechodzącej przez trzy podane punkty (dwa liczone, jeden podany w zadaniu) - na to jest gotowy wzór, możesz z niego skorzystać.