Oblicz krzywiznję i skręcenie dla krzywej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
dejzi136
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 9 lut 2012, o 20:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łowicz

Oblicz krzywiznję i skręcenie dla krzywej

Post autor: dejzi136 »

Witam jestem nowy i potrzebuje pilnie pomocy bo nigdzie nie moge tego zrobić mam 2 zadania.
Zad1. Oblicz krzywiznę i skręcenie dla krzywych:
a.\(\displaystyle{ x=u , y=u ^{2}, z=u ^{3}}\)
b.\(\displaystyle{ x=u, y=\frac{1+u}{u},z=\frac{1-u ^{2} }{u}}\)
c.\(\displaystyle{ x=\frac{a}{a-\sin u},y=a\left(1-\cos u\right),z=bu}\)
Zad2.Znajdź płaszczyzny :nprmalną, prostującą i ścisle styczną do krzywej:
\(\displaystyle{ x=3u,y=3u ^{2} ,z=2u ^{3}}\)
Proszę bardzo o pomoc bo mam z tego zalicnzie a wcale nie wim o co chodzi
Ostatnio zmieniony 9 lut 2012, o 21:51 przez Chromosom, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ