Wyznacz współrzędne

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Awatar użytkownika
Sliwa199
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 22:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 19 razy

Wyznacz współrzędne

Post autor: Sliwa199 »

Punkty K=(0,1), L=(3, 5) i M = (0, 5) są środkami boków trójkąta ABC. Wyznacz współrzędne wierzchołków trójkąta ABC.
Kamulec
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 59
Rejestracja: 28 sty 2012, o 21:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ~1 j.a. od Słońca
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 6 razy

Wyznacz współrzędne

Post autor: Kamulec »

Odcinek łączący środki boków a i b jest równoległy do boku c i ma połowę jego długości. Pozostałe analogicznie. W tym wypadku środkowe tworzą trójkąt prostokątny, co jest dodatkowym ułatwieniem. Narysuj sobie ilustrację, dokończenie zadania powinno być proste.
Ostatnio zmieniony 7 lut 2012, o 00:13 przez Kamulec, łącznie zmieniany 1 raz.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wyznacz współrzędne

Post autor: piasek101 »

286012.htm
Marmat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 25 lip 2006, o 22:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 36 razy

Wyznacz współrzędne

Post autor: Marmat »

Niech K, L,M będą środkami boków odpowiednio: AB, BC i AC.
Odcinek ML jest równoległy do boku AB i ma długość równą połowie jego długości. Stąd:
\(\displaystyle{ \vec{ML}= \vec{KB}\\
\vec{ML}=[3,0]}\)

więc \(\displaystyle{ \vec{KB}=[3,0]}\)
Mając ten wektor mogę obliczyć współrzędne punktu B=(3,1).
Analogicznie: \(\displaystyle{ \vec{BL} = \vec{LC} =[0,4]}\)
C=(3,9), A=(-3,1).
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ