Witam
Zadanie: Dane sa dwie plaszczyzny o rownaniach:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=2+k \\ y=-3-2k \\ z=2+2k \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=-6+2k \\ y=2+ak \\ z=-1+4k \end{cases}}\)
Dla jakich parametrow te plaszczyzny sa
-prostopadle
-rownolegle
Ma ktos pomysl jak ugryzc to zadanie? Dziekuje za pomoc
Płaszczyzny prostopadłe/równoległe
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 29 sty 2012, o 20:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Płaszczyzny prostopadłe/równoległe
Te układy równań opisują proste a nie płaszczyzny. Równoległość/prostopadłość oznacza tu (podobnie jak w przypadku płaszczyzn) równoległość/prostopadłość wektorów kierunkowych - wystarczy je odczytać z opisu parametrycznego.