Postać kierunkowa

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
eVy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 21 lis 2011, o 16:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: GD
Podziękował: 5 razy

Postać kierunkowa

Post autor: eVy »

Chciałbym wiedzieć, jak wyznaczyć z tego postać kierunkową.
\(\displaystyle{ \frac{x-7}{-6}=\frac{y-2}{9}=\frac{z}{12}}\)
major37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1631
Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Witaszyce
Podziękował: 288 razy
Pomógł: 72 razy

Postać kierunkowa

Post autor: major37 »

Chodzi Ci o równanie kierunkowe prostej ? \(\displaystyle{ y=ax+b}\)
eVy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 21 lis 2011, o 16:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: GD
Podziękował: 5 razy

Postać kierunkowa

Post autor: eVy »

Muszę sprowadzić to równanie do postaci kierunkowej.
major37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1631
Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Witaszyce
Podziękował: 288 razy
Pomógł: 72 razy

Postać kierunkowa

Post autor: major37 »

\(\displaystyle{ -6(y-2)=9(x-7)=9z=12(y-2)=12(x-7)=-6z}\) Teraz powinno być chyba łatwiej
ODPOWIEDZ