Hej, mam problem z zadaniem:
Wyznaczyć wierzchołek D oraz kąt między przekątnymi równoległoboku ABCD o trzech kolejnych wierzchołkach: A=(-1,2,3) B=(2,2,-3), C=(3,0,-1)
Wyznaczenie wierzchołka równoległoboku
Wyznaczenie wierzchołka równoległoboku
Rachunek wektorowy. Nic więcej.
a) Korzystasz z tego, że \(\displaystyle{ \overrightarrow{AB}=\overrightarrow{CD}}\)
b) Oblicz kąt między wektorami \(\displaystyle{ \overrightarrow{AC}}\) i \(\displaystyle{ \overrightarrow{DB}}\).
Kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) między wektorami \(\displaystyle{ u,v}\) wyznaczamy w oparciu o iloczyn skalarny:
\(\displaystyle{ \cos\alpha=\frac{u\circ v}{|u|\cdot |v|}}\)
a) Korzystasz z tego, że \(\displaystyle{ \overrightarrow{AB}=\overrightarrow{CD}}\)
b) Oblicz kąt między wektorami \(\displaystyle{ \overrightarrow{AC}}\) i \(\displaystyle{ \overrightarrow{DB}}\).
Kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) między wektorami \(\displaystyle{ u,v}\) wyznaczamy w oparciu o iloczyn skalarny:
\(\displaystyle{ \cos\alpha=\frac{u\circ v}{|u|\cdot |v|}}\)
Wyznaczenie wierzchołka równoległoboku
Żeby je zaczepić we wspólnym początku. OK. Może też być BD. Raz wyjdzie kąt ostry, raz rozwarty. Kąt między przekątnymi (między prostymi je zawierającymi) jest zawsze ostry.