Opisz za pomocą układu nierówności zbiór punktów należących do trójkąta ABC, jeśli:
a) \(\displaystyle{ A = \left( 0;0\right) \\
B = \left( 4;0\right) \\
C = \left( 0;4\right)}\)
b) \(\displaystyle{ A = \left( 0;0\right) \\
B = \left( -4;0\right) \\
C = \left( -2;-2\right)}\)
Jak mam się wogóle do tego zabrać?
W a) mam jak narazie:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x > 0 \\ y > 0 \end{cases}}\)
Zbiór punktów leżących na trójkącie - latwe
-
- Użytkownik
- Posty: 221
- Rejestracja: 23 cze 2011, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: dev/null
- Podziękował: 65 razy
Zbiór punktów leżących na trójkącie - latwe
A to równanie prostej to ze wzoru: \(\displaystyle{ y = ax + b}\) , tak?
Mam sobie zrobić tabelkę z x'ami i y'ami i podstawić do tego wzoru?
EDIT://
Wychodzi mi:
\(\displaystyle{ y=-x+4}\)
ale w odpowiedzi jest:
\(\displaystyle{ y \le -x+4}\)
Rozumiem czemu jest znak \(\displaystyle{ =}\) w tej nierówności, ale nie wiem dlaczego \(\displaystyle{ y}\) jest mniejsze/większe.
Proszę, wytłumacz mi to.
Mam sobie zrobić tabelkę z x'ami i y'ami i podstawić do tego wzoru?
EDIT://
Wychodzi mi:
\(\displaystyle{ y=-x+4}\)
ale w odpowiedzi jest:
\(\displaystyle{ y \le -x+4}\)
Rozumiem czemu jest znak \(\displaystyle{ =}\) w tej nierówności, ale nie wiem dlaczego \(\displaystyle{ y}\) jest mniejsze/większe.
Proszę, wytłumacz mi to.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Zbiór punktów leżących na trójkącie - latwe
Znasz wzór na prostą przechodzącą przez dwa punkty?
Prosta o równaniu \(\displaystyle{ y=-x+4}\), to prosta zawierająca bok \(\displaystyle{ BC}\) trójkąta. Ty masz znaleźć układ nierówności opisujący trójkąt. Zrób sobie rysunek w układzie współrzędnych.
Prosta o równaniu \(\displaystyle{ y=-x+4}\), to prosta zawierająca bok \(\displaystyle{ BC}\) trójkąta. Ty masz znaleźć układ nierówności opisujący trójkąt. Zrób sobie rysunek w układzie współrzędnych.
-
- Użytkownik
- Posty: 221
- Rejestracja: 23 cze 2011, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: dev/null
- Podziękował: 65 razy
Zbiór punktów leżących na trójkącie - latwe
Nie znam się na geometrii analitycznej, więc przychodzę tu po podstawy.
Mam tu parę wzorów, ale nie wiem jeszcze kiedy ich używać.
Uczę się tego sam, jak narazie.
Nie rozumiem, dlaczego przytoczyłaś teraz wzmiankę o tym wzorze, robię coś źle?
(PS. od rysunku zaczynam każde zadanie)
EDIT://
Czy odp. w b) to:
\(\displaystyle{ \begin{cases} \begin{cases} y \le 0 \\ x \le 0 \end{cases} \\ \begin{cases} y \ge -x-4 \\ y \ge x \end{cases} \end{cases}}\)
Mam tu parę wzorów, ale nie wiem jeszcze kiedy ich używać.
Uczę się tego sam, jak narazie.
Nie rozumiem, dlaczego przytoczyłaś teraz wzmiankę o tym wzorze, robię coś źle?
(PS. od rysunku zaczynam każde zadanie)
EDIT://
Czy odp. w b) to:
\(\displaystyle{ \begin{cases} \begin{cases} y \le 0 \\ x \le 0 \end{cases} \\ \begin{cases} y \ge -x-4 \\ y \ge x \end{cases} \end{cases}}\)
Ostatnio zmieniony 2 lut 2012, o 15:49 przez fidget, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Zbiór punktów leżących na trójkącie - latwe
No bo pisałeś o tabelce, a tego się tak nie robi.
Albo wzór, albo podstawiasz po prostu współrzędne punktów do ogólnego wzoru.
Czyli:
\(\displaystyle{ B = \left( 4;0\right) \\ C = \left( 0;4\right)}\)
\(\displaystyle{ y = ax + b}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 0=a \cdot 4+b \\ 4=a \cdot 0+b \end{cases}}\)-- dzisiaj, o 15:50 --To trójkąty więc powinny być trzy nierówności
Albo wzór, albo podstawiasz po prostu współrzędne punktów do ogólnego wzoru.
Czyli:
\(\displaystyle{ B = \left( 4;0\right) \\ C = \left( 0;4\right)}\)
\(\displaystyle{ y = ax + b}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 0=a \cdot 4+b \\ 4=a \cdot 0+b \end{cases}}\)-- dzisiaj, o 15:50 --To trójkąty więc powinny być trzy nierówności
-
- Użytkownik
- Posty: 221
- Rejestracja: 23 cze 2011, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: dev/null
- Podziękował: 65 razy
Zbiór punktów leżących na trójkącie - latwe
No też mi tak wychodzi -> tylko że oba punkty umieszczam w tabelce.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Zbiór punktów leżących na trójkącie - latwe
b)
Zakładam, że masz rysunek i zakreskowałeś co trzeba
\(\displaystyle{ \begin{cases} y \le 0 \\ y \ge -x-4\\y \ge x \end{cases}}\)
Zakładam, że masz rysunek i zakreskowałeś co trzeba
\(\displaystyle{ \begin{cases} y \le 0 \\ y \ge -x-4\\y \ge x \end{cases}}\)