Oblicz iloczyn skalarny i kąt pomiędzy wektorami jeżeli…

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
czosnek112
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 23 wrz 2007, o 21:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z domu
Podziękował: 2 razy

Oblicz iloczyn skalarny i kąt pomiędzy wektorami jeżeli…

Post autor: czosnek112 »

\(\displaystyle{ \left| \vec{v} \right| = 5}\)
\(\displaystyle{ \left| \vec{u} \right| = 4}\)
\(\displaystyle{ \left| \vec{v} + \vec{y} \right| = 7}\)

Postanowiłem umieścić to w układzie współrzędnych, współrzędne wektora \(\displaystyle{ \vec{v}}\) leżącego na osi X policzyłem w taki sposób, że

\(\displaystyle{ 5 = \sqrt{(X _{v} + 0) ^{2} } \Rightarrow x=5}\)

A oto szkic "sytuacji":
AU
AU
Zpffd.png (30.93 KiB) Przejrzano 51 razy
Postanowiłem dobrać się do współrzędnych wektora \(\displaystyle{ \vec{u}}\) i znajac jego długość skorzystać z definicji cosinusa za pomocą promienia wodzącego \(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{x}{\left| \vec{u}\right| }}\). Najpierw jednak muszę policzyć współrzędną X-ową.

Wiedząc, że długość wektora jest równa pierwiastkowi z sumy kwadratów współrzędnych składam taki układ równań:

\(\displaystyle{ \begin{cases} \left| \vec{v} + \vec{y} \right| = 7 = \sqrt{(5+x) ^{2} +y ^{2} } \\ \left| \vec{u} \right| = 4 = \sqrt{x ^{2} + y ^{2} } \end{cases}}\)

\(\displaystyle{ \begin{cases} 49 = 25 + 10x + x ^{2} +y ^{2} } \\ 16 = x ^{2} + y ^{2} \Rightarrow y ^{2} = 16 - x ^{2} \end{cases}}\)

\(\displaystyle{ \begin{cases} 49 = 25 + 10x + x ^{2} + 16 - x ^{2} } \Rightarrow 8 = 10x \Rightarrow x= \frac{8}{10} \\ y ^{2} = 16 - x ^{2} \Rightarrow y ^{2} = 16 - \frac{8}{10} ^{2} \Rightarrow 15 \frac{36}{100} \end{cases}}\)

\(\displaystyle{ y}\) zostawiam bo nie potrzebuję go do funkcji trygonometrycznej.

Teraz już tylko \(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{0,8}{4} = 0,2}\),
liczę iloczyn skalarny wektorów: \(\displaystyle{ \vec{u} \circ \vec{v} = 4 * 5 * 0,2 = 4}\)
Kąt z kalkulatora: \(\displaystyle{ cos ^{-1} 0,2 \approx 58}\)

Pytanie do was, czy to rozwiązanie jest dobre? Jeżeli nie to bardzo bym prosił o wskazanie innego rozwiązania, badz poprawienie mojego jezeli to możliwe.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ