Mam problem z dwoma zadaniami, prosze o podanie sposobu na ich rozwiazanie
1. Opisac krzywa
\(\displaystyle{ \vec{r(t)} =\left[ 2cost,2sint, \frac{3}{ \pi }t \right] \left( t \in R\right)}\)
za pomoca parametru naturalnego
2. Przedstawic krzywa w postaci parametrycznej
a) \(\displaystyle{ \begin{cases} x^{2}+y^{2}=9 \\ z=5+y \end{cases}}\)
Z gory dzieki
Rozniczkowa geometria
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Rozniczkowa geometria
Ad 1.
Czy Twój problem dotyczy scałkowania funkcji stałej?
Ad 2.
Najpierw sparametryzuj krzywą płaską \(\displaystyle{ x^2+y^2=9}\).
Mam nadzieję że widzisz że w pierwszym zadaniu krzywą jest linia śrubowa a w drugim elipsa.
Czy Twój problem dotyczy scałkowania funkcji stałej?
Ad 2.
Najpierw sparametryzuj krzywą płaską \(\displaystyle{ x^2+y^2=9}\).
Mam nadzieję że widzisz że w pierwszym zadaniu krzywą jest linia śrubowa a w drugim elipsa.
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 30 sty 2012, o 11:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
Rozniczkowa geometria
Po prostu nie wiem jak to robic, napisalem, ze chodzi mi o sposob, calke policze raczej bez problemu, wystarczy wyliczyc calke z dlugosci pierwszej pochodnej?
W drugim tez o sposob,
czyli chyba ten okrag to wyglada tak:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=3cost \\ y=3sint \\ z=0 \end{cases}}\)
Widze obie
W drugim tez o sposob,
czyli chyba ten okrag to wyglada tak:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=3cost \\ y=3sint \\ z=0 \end{cases}}\)
Widze obie
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Rozniczkowa geometria
Skoro wiesz co trzeba zrobić, to w czym problem? Policzenie pochodnej, policzenie długości, policzenie całki?ciostko pisze: wystarczy wyliczyc calke z dlugosci pierwszej pochodnej?
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 30 sty 2012, o 11:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
Rozniczkowa geometria
No wlasnie nie wiem do konca, tak mi sie tylko wydaje i chcialem sprecyzowac, czy dobrze mysle. Ale to jest juz odpowiedz, ta całka? Nie trzeba tego nigdzie potem wstawiac czy cos innego?
A to drugie zadanie? Dobrze napisalem okrag w parametrycznej? Jesli tak to co dalej?
A to drugie zadanie? Dobrze napisalem okrag w parametrycznej? Jesli tak to co dalej?
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Rozniczkowa geometria
Funkcja \(\displaystyle{ s(t)=\int_0^t|r'(t)|\mathrm{d}t}\) nie może być odpowiedzią, bo nie jest to parametryzacja krzywej w \(\displaystyle{ \mathbb{R}^3}\).ciostko pisze:Ale to jest juz odpowiedz, ta całka? Nie trzeba tego nigdzie potem wstawiac czy cos innego?
Znajdź funkcję odwrotną, czyli \(\displaystyle{ t(s)}\). Parametryzacja naturalna to \(\displaystyle{ r(t(s))}\).
Okrąg na płaszczyźnie tociostko pisze: A to drugie zadanie? Dobrze napisalem okrag w parametrycznej? Jesli tak to co dalej?
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=3\cos t \\ y=3\sin t. \end{cases}}\)
Teraz skoro \(\displaystyle{ z=5+y}\), to ile jest równe \(\displaystyle{ z}\)?