Wyznaczyć stałą \(\displaystyle{ k R}\) tak, aby płaszczyzny o równaniach:
\(\displaystyle{ x - y + z = 0}\);
\(\displaystyle{ 3x - y - z + 2 = 0}\);
\(\displaystyle{ 4 x - y - 2z + k = 0}\),
przecinały się wzdłuż prostej.
zadanie płaszczyzny...
-
- Użytkownik
- Posty: 545
- Rejestracja: 1 wrz 2004, o 22:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 53 razy
zadanie płaszczyzny...
Aby trzy płaszczyzny przecinały się wzdłuż jednej prostej, wszystkie wektory
normalne do nich muszą leżeć w jednej płaszczyźnie.
Czyli wyznacznik macierzy utworzonej z nich musi być równy zero i układ równań
(utworzonych z równań płaszczyzn) musi mieć rozwiązanie.
\(\displaystyle{ det(\left [\begin{array}{ccc}1& - 1&1\\ 3& - 1& - 1\\ 4& - 1& - 2\end{array} \right ] )\,=\,0}\)
Łatwo sprawdzić , że rząd tej macierzy wynosi 2.
Zatem aby układ równań
\(\displaystyle{ \left { \begin{array}{l} x - y + z\,=\,0\\ 3\cdot x - y - z\,=\, - 2\\ 4\cdot x - y - 2\cdot z\,=\, - k\end{array} \right}\)
miał rozwiązania, zgodnie z twierdzeniem Kroneckera-Capellego
rząd macierzy głównej układu, musi równać się rzędowi macierzy uzupełnionej
\(\displaystyle{ \left [\begin{array}{cccc}1& - 1&1&0\\ 3& - 1& - 1& - 2\\ 4& - 1& - 2&k\end{array} \right ]}\)
Czyli każdy podwyznacznik stopnia 3 musi być równy 0.
Wybieram sobie
\(\displaystyle{ det\left [\begin{array}{ccc}1 & - 1 & 0\\ 3& - 1& - 2\\ 4& - 1&k\end{array}\right ]\,=\,0}\)
stąd
\(\displaystyle{ 2\cdot k + 6\,=\,0}\)
normalne do nich muszą leżeć w jednej płaszczyźnie.
Czyli wyznacznik macierzy utworzonej z nich musi być równy zero i układ równań
(utworzonych z równań płaszczyzn) musi mieć rozwiązanie.
\(\displaystyle{ det(\left [\begin{array}{ccc}1& - 1&1\\ 3& - 1& - 1\\ 4& - 1& - 2\end{array} \right ] )\,=\,0}\)
Łatwo sprawdzić , że rząd tej macierzy wynosi 2.
Zatem aby układ równań
\(\displaystyle{ \left { \begin{array}{l} x - y + z\,=\,0\\ 3\cdot x - y - z\,=\, - 2\\ 4\cdot x - y - 2\cdot z\,=\, - k\end{array} \right}\)
miał rozwiązania, zgodnie z twierdzeniem Kroneckera-Capellego
rząd macierzy głównej układu, musi równać się rzędowi macierzy uzupełnionej
\(\displaystyle{ \left [\begin{array}{cccc}1& - 1&1&0\\ 3& - 1& - 1& - 2\\ 4& - 1& - 2&k\end{array} \right ]}\)
Czyli każdy podwyznacznik stopnia 3 musi być równy 0.
Wybieram sobie
\(\displaystyle{ det\left [\begin{array}{ccc}1 & - 1 & 0\\ 3& - 1& - 2\\ 4& - 1&k\end{array}\right ]\,=\,0}\)
stąd
\(\displaystyle{ 2\cdot k + 6\,=\,0}\)