Szukanie punktu należącego do okręgu
-
- Użytkownik
- Posty: 208
- Rejestracja: 24 paź 2010, o 19:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 44 razy
Szukanie punktu należącego do okręgu
Dla jakich wartości parametru \(\displaystyle{ m}\) punkt przecięcia prostych \(\displaystyle{ k : 2x+2y = -1}\) oraz \(\displaystyle{ l : mx - 4y =\cos ^2 10 + \cos ^2 100 + m}\) należy do okręgu o środku \(\displaystyle{ S= (-3,2)}\) i promieniu \(\displaystyle{ r=2}\) ?
Ostatnio zmieniony 29 sty 2012, o 17:09 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 208
- Rejestracja: 24 paź 2010, o 19:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 44 razy
Szukanie punktu należącego do okręgu
A czy mógłbyś mi pomóc przy cosinusach ? Bo nie wiem co z tym zrobić :/
-
- Użytkownik
- Posty: 208
- Rejestracja: 24 paź 2010, o 19:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 44 razy
Szukanie punktu należącego do okręgu
Niestety nadal nie wiem :/ Przez te cosinususy nie mogę zrobić zadania .
-
- Użytkownik
- Posty: 208
- Rejestracja: 24 paź 2010, o 19:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 44 razy
Szukanie punktu należącego do okręgu
No to zapisuję równanie tego okręgu a potem wyznaczam z obu równań prostych "y" i przyrównuję, pisząc że są równe, chcąc znaleźć punkt przecięcia . I własnie teraz nie wiem co zrobić z cosinusami
-
- Użytkownik
- Posty: 208
- Rejestracja: 24 paź 2010, o 19:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 44 razy
Szukanie punktu należącego do okręgu
\(\displaystyle{ o : (x+3)^2 +(y-2)^2 = 4 \\
y= -x - \frac{1}{2}\\
y= \frac{1}{4}mx - \frac{1}{4}\cos ^2 10- \frac{1}{4} \cos ^2 100 - \frac{m}{4} \\
-x - \frac{1}{2}= \frac{1}{4}mx - \frac{1}{4}\cos ^2 10- \frac{1}{4} \cos ^2 100 - \frac{m}{4}}\)
I teraz nie wiem co dalej
y= -x - \frac{1}{2}\\
y= \frac{1}{4}mx - \frac{1}{4}\cos ^2 10- \frac{1}{4} \cos ^2 100 - \frac{m}{4} \\
-x - \frac{1}{2}= \frac{1}{4}mx - \frac{1}{4}\cos ^2 10- \frac{1}{4} \cos ^2 100 - \frac{m}{4}}\)
I teraz nie wiem co dalej
Ostatnio zmieniony 29 sty 2012, o 18:00 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .