Rzut prostej w przestrzeni na plaszczyzne

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
maturzysta234
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 62
Rejestracja: 22 cze 2011, o 13:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: małopolska

Rzut prostej w przestrzeni na plaszczyzne

Post autor: maturzysta234 »

Czesc. Zadanie jest takie : Znalezc rzut prostokatny prostej \(\displaystyle{ l : \frac{x-1}{1} = \frac{y}{2} = \frac{z+2}{-1}}\) na plaszczyzne \(\displaystyle{ \pi : x + 3y - 2z - 6}\)

Robie tak : Wyznaczam punkt przeciecia prostej i plaszczyzny O. Szukam dowolnego punktu A nalezacego do prostej l. Nastepnie szukam prostej k, prostopadlej do plaszczyzny (wektor kierunkowy tej prostej to wektor normalny plaszczyzny?) i zeby przechodzila przez punkt A. Majac prosta k szukam punktu przeciecia z plaszczyzna - punkt B. Wtedy punkty A i B wyznaczaja prosta l' ktora jest szukanym rzutem.

Wychodzi kosmos : \(\displaystyle{ l' : \left\{\begin{array}{l} x=-62t+ \frac{10}{9} \\y=134t- \frac{2}{9} \\z=74t- \frac{19}{9} \end{array}}\)

Prosze o pomoc, czy wynik dobry (raczej nie) i czy moje rozumowanie jest OK. A moze da sie latwiej?
PS. Przepraszam za brak polskich znakow, pisze z 'nietypowej' klawiatury.
kajus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 437
Rejestracja: 31 sty 2010, o 16:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa/Zamość
Pomógł: 129 razy

Rzut prostej w przestrzeni na plaszczyzne

Post autor: kajus »

jeśli już to punkt wspólny prostej i płaszczyzny oraz punkt \(\displaystyle{ B}\) wyznaczają prostą \(\displaystyle{ l'}\)
rozumowanie jest prawidłowe, a żeby sprawdzić czy wynik jest prawidłowy podstaw równanie prostej do równania płaszczyzny i zobacz czy prosta leży na płaszczyźnie jeśli nie leży to musisz szukać błedu
ODPOWIEDZ