Punkty będące przeciwległymi wierzchołkami figury

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Historyczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 25 sty 2012, o 19:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 4 razy

Punkty będące przeciwległymi wierzchołkami figury

Post autor: Historyczek »

Witam!
Proszę o wytłumaczenie mi dwóch zadań i wskazanie, jakie błędy popełniłam w trakcie prób ich rozwiązania:
Zad. 1
Punkty \(\displaystyle{ A = (-3,7) i C = (2,4)}\) są przeciwległymi wierzchołkami kwadratu \(\displaystyle{ ABCD}\). Jaką długość ma bok tego kwadratu?
a) \(\displaystyle{ \sqrt{17}}\)
b) \(\displaystyle{ \sqrt{34}}\)
c) \(\displaystyle{ 2\sqrt{34}}\)

d) \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{34}}{2}}\)

Odpowiedzi podpowiadają, że poprawna jest odpowiedź a), ale nie wychodzi mi to w obliczeniach.
Z treści wynika, że \(\displaystyle{ AC}\)to przekątna kwadratu. Policzyłam z wzoru długość przekątnej \(\displaystyle{ AC:}\)
\(\displaystyle{ \left| AC\right|}\) \(\displaystyle{ = \sqrt{(2 + 3) ^{2} + (4 - 7)^{2} }}\)
\(\displaystyle{ \left| AC\right|}\)\(\displaystyle{ = 8}\)

Wzór na przekątną kwadratu o boku a:
\(\displaystyle{ d = a\sqrt{2}}\)
Podstawiłam:
\(\displaystyle{ d = a\sqrt{2}}\) \(\displaystyle{ = 8}\)
\(\displaystyle{ a =}\)\(\displaystyle{ \frac{ 8\sqrt{2} }{2}}\) \(\displaystyle{ = 4\sqrt{2}}\)

Co zrobiłam nie tak, że wynik nie pasuje mi do wariantów odpowiedzi?



Zad. 2
Punkty\(\displaystyle{ A = (-1, -2)}\) i \(\displaystyle{ C = (3,4)}\) są przeciwległymi wierzchołkami równoległoboku \(\displaystyle{ ABCD}\). Jeden z jego boków zawiera się w prostej \(\displaystyle{ AB}\) o równaniu \(\displaystyle{ x - 2y - 3 = 0}\), a drugi jest zawarty w prostej \(\displaystyle{ BC}\) o równaniu \(\displaystyle{ 3x + 2y - 17 = 0}\). Wyznacz współrzędne pozostałych wierzchołków tego równoległoboku i oblicz jego obwód.
Tutaj już całkiem nie wiem, jak to ugryźć. Proszę o wskazówki i możliwe jak najbardziej proste wskazanie sposobu na rozwiązanie tego zadania.
mativ73
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 74
Rejestracja: 21 sty 2012, o 00:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 12 razy

Punkty będące przeciwległymi wierzchołkami figury

Post autor: mativ73 »

W pierwszym źle obliczyłeś dlugość odcinka, a w drugim znajdź pkt wspólny tych prostych czyli pkt B.
Historyczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 25 sty 2012, o 19:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 4 razy

Punkty będące przeciwległymi wierzchołkami figury

Post autor: Historyczek »

Bardzo dziękuję za wskazówki. Głupi błąd, a rozwalił mi całe zadanie.
Jeszcze raz dziękuję.
ODPOWIEDZ