Pole trójkąta o danych współrzędnych wierzchołków
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 30 sie 2010, o 22:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Siemianowice
Pole trójkąta o danych współrzędnych wierzchołków
W jaki sposób policzyć i jakie jest pole trójkąta którego wierzchołki mają współrzędne: \(\displaystyle{ (-3,2), (2,4), (1,0)}\)?
Ostatnio zmieniony 25 sty 2012, o 20:12 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Poprawa wiadomości.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 437
- Rejestracja: 31 sty 2010, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa/Zamość
- Pomógł: 129 razy
Pole trójkąta o danych współrzędnych wierzchołków
\(\displaystyle{ A=(-3,2)\\
B=(2,4)\\
C=(1,0)\\
\vec{AB}=\left[ 5,2\right] \\
\vec{AC}=\left[ 4,-2\right] \\
P=\frac{1}{2}\left| \begin{bmatrix} 5&2\\4&-2 \end{bmatrix}\right|=9}\)
B=(2,4)\\
C=(1,0)\\
\vec{AB}=\left[ 5,2\right] \\
\vec{AC}=\left[ 4,-2\right] \\
P=\frac{1}{2}\left| \begin{bmatrix} 5&2\\4&-2 \end{bmatrix}\right|=9}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1456
- Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 49 razy
- Pomógł: 198 razy
Pole trójkąta o danych współrzędnych wierzchołków
Nie stosuje się takiego zapisu. Albo tak:\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}\left| \begin{bmatrix} 5&2\\4&-2 \end{bmatrix}\right|=9}\)
\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}\begin{vmatrix} 5&2\\4&-2 \end{vmatrix}=9}\)
Albo tak:
\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}\det\begin{bmatrix} 5&2\\4&-2 \end{bmatrix} =9}\)-- 25 stycznia 2012, 20:48 --Właściwie, to powinien tam być moduł wyznacznika, więc
\(\displaystyle{ \left|\begin{vmatrix} 5&2\\4&-2 \end{vmatrix} \right|}\)
Co wygląda trochę kontrowersyjnie, jak jakaś norma.
Najlepiej tak:
\(\displaystyle{ \left| \det\begin{bmatrix} 5&2\\4&-2 \end{bmatrix}\right|}\)