wyznaczanie równania okręgu mając punkt i dwie proste
-
- Użytkownik
- Posty: 61
- Rejestracja: 17 wrz 2011, o 18:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 6 razy
wyznaczanie równania okręgu mając punkt i dwie proste
Witam!
Proszę o pomoc.
Napisz równanie okręgu
a) przechodzącego przez punkt \(\displaystyle{ P=(1,0)}\) i stycznego do prostych określonych równiami \(\displaystyle{ x+y-2=0}\) oraz \(\displaystyle{ x+y+3=0}\)
b) o promieniu 3, który jest styczny do osi y i prostej o równiau \(\displaystyle{ x+y=0}\)
Proszę o pomoc.
Napisz równanie okręgu
a) przechodzącego przez punkt \(\displaystyle{ P=(1,0)}\) i stycznego do prostych określonych równiami \(\displaystyle{ x+y-2=0}\) oraz \(\displaystyle{ x+y+3=0}\)
b) o promieniu 3, który jest styczny do osi y i prostej o równiau \(\displaystyle{ x+y=0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
wyznaczanie równania okręgu mając punkt i dwie proste
1.
Dane proste są równoległe, więc ich odległość to średnica szukanego okręgu
Środek okręgu będzie leżał na prostej równoległej do danych prostych i równoodległej od obu w nich
Licz kolejno:
Odlegość danych prostych \(\displaystyle{ (d= \frac{5 \sqrt{2} }{2} )}\)
Promień szukanego okręgu \(\displaystyle{ (r= \frac{5 \sqrt{2} }{4} )}\)
równanie prostej równoległej do danych prostych i równoodległej od obu w nich \(\displaystyle{ (y=-x- \frac{1}{2})}\)
równanie okręgu o środku w punkcie \(\displaystyle{ P}\) i promieniu \(\displaystyle{ r}\) \(\displaystyle{ ((x-1)^2+y^2= \frac{25}{8} )}\)
Środek szukanego okręgu - z układu równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} y=-x- \frac{1}{2} \\ (x-1)^2+y^2= \frac{25}{8} \end{cases}}\)
2.
Środek szukanego okręgu musi mieć współrzędne \(\displaystyle{ S=(3,y_S)}\) i jego odległość od danej prostej musi być równa \(\displaystyle{ 3}\)
Dane proste są równoległe, więc ich odległość to średnica szukanego okręgu
Środek okręgu będzie leżał na prostej równoległej do danych prostych i równoodległej od obu w nich
Licz kolejno:
Odlegość danych prostych \(\displaystyle{ (d= \frac{5 \sqrt{2} }{2} )}\)
Promień szukanego okręgu \(\displaystyle{ (r= \frac{5 \sqrt{2} }{4} )}\)
równanie prostej równoległej do danych prostych i równoodległej od obu w nich \(\displaystyle{ (y=-x- \frac{1}{2})}\)
równanie okręgu o środku w punkcie \(\displaystyle{ P}\) i promieniu \(\displaystyle{ r}\) \(\displaystyle{ ((x-1)^2+y^2= \frac{25}{8} )}\)
Środek szukanego okręgu - z układu równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} y=-x- \frac{1}{2} \\ (x-1)^2+y^2= \frac{25}{8} \end{cases}}\)
2.
Środek szukanego okręgu musi mieć współrzędne \(\displaystyle{ S=(3,y_S)}\) i jego odległość od danej prostej musi być równa \(\displaystyle{ 3}\)
wyznaczanie równania okręgu mając punkt i dwie proste
Ponawiam temat !!! , jak znaleźć równanie tej prostej równoodległej? I drugie pytanie, skąd pewność, że środki okręgów będą leżeć na prostej równoległej do stycznych? ? ?
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
wyznaczanie równania okręgu mając punkt i dwie proste
Przecież wszystko napisałam wyżej.
Rysunek masz?
A niby gdzie ma leżeć środek okręgu stycznego do dwóch prostych równoległych?
Rysunek masz?
A niby gdzie ma leżeć środek okręgu stycznego do dwóch prostych równoległych?
wyznaczanie równania okręgu mając punkt i dwie proste
tak mam, jednak nie koniecznie środki muszą leżeć na jednej prostej! dlaczego niby? ok, tylko z tego wszystkiego zastanawia mnie jak tę prostą wyliczyć, może czegoś tu nie widzę?
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
wyznaczanie równania okręgu mając punkt i dwie proste
Wrzuć mi w takim razie rysunek okręgu, którego środek nie będzie leżał na prostej, o ktorej pisałam i będzie styczny do dwóch prostych równoległych.
\(\displaystyle{ x+y-2=0 \Rightarrow y=-x+2}\)
\(\displaystyle{ x+y+3=0 \Rightarrow y=-x-3}\)
prosta równoległa jest więc postaci \(\displaystyle{ y=-x+b}\)
połowa odległości między tymi prostymi to \(\displaystyle{ \frac{2+(-3)}{2} =- \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ x+y-2=0 \Rightarrow y=-x+2}\)
\(\displaystyle{ x+y+3=0 \Rightarrow y=-x-3}\)
prosta równoległa jest więc postaci \(\displaystyle{ y=-x+b}\)
połowa odległości między tymi prostymi to \(\displaystyle{ \frac{2+(-3)}{2} =- \frac{1}{2}}\)
wyznaczanie równania okręgu mając punkt i dwie proste
czyli jeżeli okrąg jest styczny do dwóch prostych, to ZAWSZE prosta przechodząca przez środki jest do nich równoległa, o ile one są równoległe? Tak?-- 22 sty 2013, o 23:13 --dlaczego połowa odległości to 1/2 skoro połowa odległości, to przecież promień będzie ...
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
wyznaczanie równania okręgu mając punkt i dwie proste
W zadaniu były dwie proste równoległe. Okrąg miał być do nich styczny, więc jego środek musi leżeć na prostej do nich równoległej równoodległej od obu z nich.
Zrób sobie rysunek.
Dwie proste równoległe i wrysuj tam okrąg.
Zrób sobie rysunek.
Dwie proste równoległe i wrysuj tam okrąg.