Równanie okręgu
- dora1255
- Użytkownik
- Posty: 128
- Rejestracja: 3 kwie 2010, o 14:57
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 11 razy
Równanie okręgu
Znajdź równanie okręgu o środku należącym do prostej \(\displaystyle{ k: -3x+y-2=0}\), przechodzącego przez punkty \(\displaystyle{ A(-3,-1)}\), \(\displaystyle{ B(1,-3)}\).
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Równanie okręgu
połącz dwa fakty:
- punkt \(\displaystyle{ S(x_s,y_s)}\) należy do prostej k
- \(\displaystyle{ |AS| = |BS|}\) (bo to promień tego okręgu)
- punkt \(\displaystyle{ S(x_s,y_s)}\) należy do prostej k
- \(\displaystyle{ |AS| = |BS|}\) (bo to promień tego okręgu)