Środek ciężkości figury o danych wierzchołkach

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
yaros
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 22 sty 2012, o 23:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Włocławek
Podziękował: 1 raz

Środek ciężkości figury o danych wierzchołkach

Post autor: yaros »

Jak obliczyć środek ciężkości figury jeśli mam dany zbiór uporządkowanych punktów które są wierzchołkami tej figury?

Np: Mam podane kolejno wierzchołki (1,1),(2,8),(3,4),(2,-4) i muszę policzyć środek ciężkości figury wyznaczonej przez te wierzchołki.

Zależy mi na jakimś wzorze gdyż mam do policzenia wiele takich środków.
Ostatnio zmieniony 23 sty 2012, o 20:18 przez yaros, łącznie zmieniany 1 raz.
mativ73
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 74
Rejestracja: 21 sty 2012, o 00:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 12 razy

Środek ciężkości figury o danych wierzchołkach

Post autor: mativ73 »

\(\displaystyle{ S=\left( \frac{ x_{a}+x_{b}+x_{c} }{3} ; \frac{ y_{a}+y_{b}+y_{c} }{3} \right)}\)
ODPOWIEDZ