Punkty na jednej prostej, przestrzeń trójwymiarowa

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
qwass
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 116
Rejestracja: 1 lut 2008, o 16:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: nikąd
Podziękował: 33 razy

Punkty na jednej prostej, przestrzeń trójwymiarowa

Post autor: qwass »

1. Sprawdź czy punkty x,y,z należą do jednej prostej:
a) \(\displaystyle{ x=[1;0;2]\\ y=[3;1;3]\\ z=[-1;-1;-1]}\)

b) \(\displaystyle{ x=[1;0;-1;0] \\ y=[1;1;0;1] \\ z=[1;2;1;2]}\)

2. Niech \(\displaystyle{ a=[1;-1;1]}\) oraz \(\displaystyle{ b=[1;1;2]}\) Sprawdzic, czy \(\displaystyle{ x=[1;2;0]}\) należy do odcinkach o końcach w punktach a i b.
Marmat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 25 lip 2006, o 22:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 36 razy

Punkty na jednej prostej, przestrzeń trójwymiarowa

Post autor: Marmat »

Zadanie2.
Napisz równanie parametryczne odcinka AB i sprawdź, czy istnieje taki parametr t ,że punkt spełnia to równanie.
ODPOWIEDZ