prosta i punkt
-
- Użytkownik
- Posty: 1631
- Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Witaszyce
- Podziękował: 288 razy
- Pomógł: 72 razy
prosta i punkt
Dany jest punkt \(\displaystyle{ F=(1,0)}\) i prosta l o równaniu\(\displaystyle{ x=-1}\). Wyznacz wzór funkcji której wykres jest zbiorem wszystkich punktów jednakowo odległych od punktu F i od prostej l przy \(\displaystyle{ x \ge 0 i y \ge 0}\). Proszę o jakąś wskazówkę bo nie rozumiem tego zadania.
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
prosta i punkt
Zrób rysunek. Zaznacz na nim dowolny punkt \(\displaystyle{ A(x,y)}\) z I ćwiartki układu współrzędnych. Jego odległość od prostej to długość odcinka prostopadłego do prostej, łączącego, go z prostą, czyli \(\displaystyle{ x+1}\). Trzeba to przyrównać do długości odcinka \(\displaystyle{ AF}\).
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
prosta i punkt
Przecież napisałeś, że prosta ma równanie \(\displaystyle{ x=-1}\), czyli rysujesz pionową prostą przechodzącą przez punkt \(\displaystyle{ (-1,0)}\).