znajdż bazę w przestrzeni R^2

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
damian4565
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 192
Rejestracja: 5 paź 2011, o 22:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: L-c
Podziękował: 16 razy

znajdż bazę w przestrzeni R^2

Post autor: damian4565 »

witam serdecznie
Mam problem zadaniem w którym mam znaleźć bazę w przestrzeni \(\displaystyle{ R^{2}}\) , w której wektor x=[1,3] ma współrzędne [-1,2]. Jak takie zadanie rozwiązać?
Awatar użytkownika
Mistrz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 637
Rejestracja: 10 sie 2009, o 09:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz / Warszawa
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 135 razy

znajdż bazę w przestrzeni R^2

Post autor: Mistrz »

Mój pierwszy strzał jest taki: \(\displaystyle{ (-1, 0), (0, 1.5)}\). Okazuje się to działać.

Rozumiesz, skoro masz tylko podać przykład takiej bazy, to spróbujmy najprościej jak się da: może wystarczy tylko przeskalować wektory \(\displaystyle{ (1,0),(0,1)}\) bazy standardowej nie zmieniając ich kierunku? Faktycznie, wystarczy.
damian4565
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 192
Rejestracja: 5 paź 2011, o 22:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: L-c
Podziękował: 16 razy

znajdż bazę w przestrzeni R^2

Post autor: damian4565 »

czyli baza będzie równa \(\displaystyle{ \left( -1,0\right)}\)?
Awatar użytkownika
Mistrz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 637
Rejestracja: 10 sie 2009, o 09:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz / Warszawa
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 135 razy

znajdż bazę w przestrzeni R^2

Post autor: Mistrz »

Nie...
damian4565
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 192
Rejestracja: 5 paź 2011, o 22:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: L-c
Podziękował: 16 razy

znajdż bazę w przestrzeni R^2

Post autor: damian4565 »

aha już rozumiem czyli baza będzie miała współrzędne \(\displaystyle{ \left( -1,0\right)}\) oraz \(\displaystyle{ \left( 0,1.5\right)}\) ale mam takie pytanie czy w bazie może być więcej współrzednych oraz czy są takie metody na szybkie liczenie baz ?
Awatar użytkownika
Mistrz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 637
Rejestracja: 10 sie 2009, o 09:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz / Warszawa
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 135 razy

znajdż bazę w przestrzeni R^2

Post autor: Mistrz »

Przestrzeń liniowa \(\displaystyle{ \mathbb{R}^2}\) nad \(\displaystyle{ \mathbb{R}}\) jest dwuwymiarowa, więc każda jej baza będzie się składała z dokładnie dwóch wektorów.

Co masz na myśli pytając o metody szybkiego liczenia baz? Tzn. wyznaczania ich na podstawie jakich warunków?
damian4565
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 192
Rejestracja: 5 paź 2011, o 22:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: L-c
Podziękował: 16 razy

znajdż bazę w przestrzeni R^2

Post autor: damian4565 »

np na podstawie warunku zawartego w tym zadaniu . mam chyba ostatnie pytanie jak można było by wykonać rysunek który by zawierał bazę , wektor w bazie , oraz sam wektor ?
ODPOWIEDZ