Zadanie
Na prostej o równaniu \(\displaystyle{ y=x-2}\) znajdź punkt dla którego suma jego odległości od punktów \(\displaystyle{ A=(-3,4)}\) i \(\displaystyle{ B=(1,5)}\) jest najmniejsza.
Proszę o szybkie rozwiązanie
przekształcenia w układzie współrzędnych
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 18 sty 2012, o 21:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zawiercie
przekształcenia w układzie współrzędnych
Ostatnio zmieniony 18 sty 2012, o 22:11 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Temat umieszczony w złym dziale.
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
przekształcenia w układzie współrzędnych
Rozwiązanie będzie tak szybkie, jak Twoje zrozumienie.
Wykorzystaj wzór na odległość punktu od prostej, przy czym za każdy \(\displaystyle{ y}\) możesz podstawić \(\displaystyle{ x-2}\).
Wykorzystaj wzór na odległość punktu od prostej, przy czym za każdy \(\displaystyle{ y}\) możesz podstawić \(\displaystyle{ x-2}\).