Witam serdecznie
mam problem z zadaniem w którym mam zbadać liniową niezależność wektorów:
\(\displaystyle{ \left[ 1,2\right] \left[ -1,1\right]}\)?
liniowa niezależność wektorów
-
- Użytkownik
- Posty: 192
- Rejestracja: 5 paź 2011, o 22:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: L-c
- Podziękował: 16 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 437
- Rejestracja: 31 sty 2010, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa/Zamość
- Pomógł: 129 razy
liniowa niezależność wektorów
najprościej: wektory są liniowo niezależne, jeśli nie ma takiej liczby, żeby po pomnożeniu przez jeden wektor dała drugi
właściwie: wektory są liniowo niezależne jeśli wyznacznik macierzy, której wierszami są te wektory różni się od zera
\(\displaystyle{ det \left[ \begin{array} {cc} 1&2 \\ -1&1 \end{array}\right]=1+2 \neq 0}\)
właściwie: wektory są liniowo niezależne jeśli wyznacznik macierzy, której wierszami są te wektory różni się od zera
\(\displaystyle{ det \left[ \begin{array} {cc} 1&2 \\ -1&1 \end{array}\right]=1+2 \neq 0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 192
- Rejestracja: 5 paź 2011, o 22:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: L-c
- Podziękował: 16 razy