punkty....
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 4 lut 2007, o 16:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
punkty....
punkty A(3,4) B(0,3) C(1,0)naleza do okregu. oblicz pole trojkata rownobocznego opisanego na tym okregu.
- Vixy
- Użytkownik
- Posty: 1830
- Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z gwiazd
- Podziękował: 302 razy
- Pomógł: 151 razy
punkty....
S(x,y)
|SA|=|SB|
(x-3)^2+(y-4)^2+(y-3)^2
-6x-8y+25+6y-9=0
y=-3x+8
Srodek ma współrzedne (x,-3x+8)
|SB|=|SC|
x^2+(5-3x)^2=(x-1)^2+(8-3x)^2
x=2
S ma wspolrzedne (2,2)
to teraz licze R=|SA|
\(\displaystyle{ \sqrt{(3-2)^2+(4-2)^2}}\)=2
R=\(\displaystyle{ \frac{a^3}{4S}}\)
S-pole trojkata rownobocznego
i nalezy to przyrownac i wyjdzie a
|SA|=|SB|
(x-3)^2+(y-4)^2+(y-3)^2
-6x-8y+25+6y-9=0
y=-3x+8
Srodek ma współrzedne (x,-3x+8)
|SB|=|SC|
x^2+(5-3x)^2=(x-1)^2+(8-3x)^2
x=2
S ma wspolrzedne (2,2)
to teraz licze R=|SA|
\(\displaystyle{ \sqrt{(3-2)^2+(4-2)^2}}\)=2
R=\(\displaystyle{ \frac{a^3}{4S}}\)
S-pole trojkata rownobocznego
i nalezy to przyrownac i wyjdzie a