Wyznaczyć kąt między wektorami.
-
- Użytkownik
- Posty: 121
- Rejestracja: 19 lis 2009, o 21:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 15 razy
Wyznaczyć kąt między wektorami.
Wyznaczyć kąt między wektorami \(\displaystyle{ \vec{a}}\) i \(\displaystyle{ \vec{b}}\), jeśli wiadomo, że \(\displaystyle{ |\vec{a}|=1, |\vec{b}|=2}\) oraz \(\displaystyle{ |\vec{a}-\vec{b}|^{2}+|\vec{a}+2\vec{b}|^{2}=20}\).
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Wyznaczyć kąt między wektorami.
Iloczyn skalarny+wzory skróconego mnożenia. Jedyne co mi do głowy przychodzi.
EDIT
Jak masz możliwość sprawdz czy wynikiem jest \(\displaystyle{ \alpha =120 ^{o}}\)
EDIT
Jak masz możliwość sprawdz czy wynikiem jest \(\displaystyle{ \alpha =120 ^{o}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 121
- Rejestracja: 19 lis 2009, o 21:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 15 razy
Wyznaczyć kąt między wektorami.
\(\displaystyle{ |\vec{a}|=\sqrt{\vec{a}\circ\vec{a}}}\)
Pisząc o iloczynie skalarnym miałeś na myśli powyższą postać??
Ja próbowałem rozpisać te wektory według powyższego wzoru z niewiadomymi i wychodzi mi:
\(\displaystyle{ 1=x_{a}^{2}+y_{a}^{2}+z_{a}^{2}}\) analogicznie \(\displaystyle{ 4=x_{b}^{2}+y_{b}^{2}+z_{b}^{2}}\)
Następnie podnosiłem do potęgi to równanie z \(\displaystyle{ 20}\)
W ten sposób też to robiłeś ?? Jak podnoszę to drugie równanie do potęgi to mam masakrę jakąś z tymi \(\displaystyle{ x,y,z}\).
P.S. Wyniku niestety nie mam do tego zadania :/
Pisząc o iloczynie skalarnym miałeś na myśli powyższą postać??
Ja próbowałem rozpisać te wektory według powyższego wzoru z niewiadomymi i wychodzi mi:
\(\displaystyle{ 1=x_{a}^{2}+y_{a}^{2}+z_{a}^{2}}\) analogicznie \(\displaystyle{ 4=x_{b}^{2}+y_{b}^{2}+z_{b}^{2}}\)
Następnie podnosiłem do potęgi to równanie z \(\displaystyle{ 20}\)
W ten sposób też to robiłeś ?? Jak podnoszę to drugie równanie do potęgi to mam masakrę jakąś z tymi \(\displaystyle{ x,y,z}\).
P.S. Wyniku niestety nie mam do tego zadania :/
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Wyznaczyć kąt między wektorami.
Nie. Taka postać, która podałeś jest zupełnie niepotrzebna w tym zadaniu. W końcu chodzi nam o kąt miedzy wektorami.
\(\displaystyle{ \vec{a}\circ \vec{b}=\left| \vec{a} \right|\left| \vec{b} \right|\cos \alpha}\)
Należy to wykorzystać rozpisująć wzory skróconego mnożenia w podanym równaniu
\(\displaystyle{ \vec{a}\circ \vec{b}=\left| \vec{a} \right|\left| \vec{b} \right|\cos \alpha}\)
Należy to wykorzystać rozpisująć wzory skróconego mnożenia w podanym równaniu
-
- Użytkownik
- Posty: 121
- Rejestracja: 19 lis 2009, o 21:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 15 razy
Wyznaczyć kąt między wektorami.
\(\displaystyle{ |\vec{a}|=\frac{\vec{a}\circ\vec{b}}{|\vec{b}|\cos\alpha}}\) W ten sposób ?
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Wyznaczyć kąt między wektorami.
\(\displaystyle{ |\vec{a}-\vec{b}|^{2}+|\vec{a}+2\vec{b}|^{2}=20=1-4\cos \alpha +4+1+8\cos \alpha +16}\)
\(\displaystyle{ 1-4\cos \alpha +4+1+8\cos \alpha +16=20}\)
\(\displaystyle{ 4\cos \alpha=-2}\)
\(\displaystyle{ \cos \alpha = -\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \alpha = 120^{\circ}}\)
\(\displaystyle{ 1-4\cos \alpha +4+1+8\cos \alpha +16=20}\)
\(\displaystyle{ 4\cos \alpha=-2}\)
\(\displaystyle{ \cos \alpha = -\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \alpha = 120^{\circ}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 121
- Rejestracja: 19 lis 2009, o 21:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 15 razy
Wyznaczyć kąt między wektorami.
Zachodzi taka równość ??
\(\displaystyle{ |\vec{a}-\vec{b}|^{2}=|\vec{a}-\vec{b}|\circ |\vec{a}-\vec{b}|}\)
W myśli powyższej równości doszedłem tym sposobem do Twojego wyniku ale nie wiem co się dzieje z tym modułem...
\(\displaystyle{ |\vec{a}-\vec{b}|^{2}=|\vec{a}-\vec{b}|\circ |\vec{a}-\vec{b}|}\)
W myśli powyższej równości doszedłem tym sposobem do Twojego wyniku ale nie wiem co się dzieje z tym modułem...
-
- Użytkownik
- Posty: 1456
- Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 49 razy
- Pomógł: 198 razy
Wyznaczyć kąt między wektorami.
Zachodzi taka równość:mati1717 pisze:Zachodzi taka równość ??
\(\displaystyle{ |\vec{a}-\vec{b}|^{2}=|\vec{a}-\vec{b}|\circ |\vec{a}-\vec{b}|}\)
\(\displaystyle{ \lVert \vec a-\vec b\rVert^2=\left( \sqrt{\left(\vec a-\vec b \right)\circ \left(\vec a-\vec b \right)}\right)^2=\left(\vec a-\vec b \right)\circ \left(\vec a-\vec b \right)}\)
Czym w twojej równości miałby być iloczyn skalarny dwóch liczb?