równoległość wektorów

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
kashanka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 15 sty 2012, o 15:02
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn

równoległość wektorów

Post autor: kashanka »

kolejny mój problem ; )


Wyznaczyć wartości parametru \(\displaystyle{ m}\), dla których wektory \(\displaystyle{ \vec{a}+m\vec{b}}\) oraz \(\displaystyle{ \vec{c}}\) są równoległe, gdy: \(\displaystyle{ \vec{a}=[2,2,2], \vec{b}=[1,2,0], \vec{c}=[2m+9,3,-1]}\).



pomóżcie proszę ; ) aczkolwiek mam mało czasu więc coś na szybko ; )
Ostatnio zmieniony 16 sty 2012, o 20:15 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania. Temat umieszczony w złym dziale.
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

równoległość wektorów

Post autor: lukasz1804 »

Trzeba wprowadzić dodatkowy parametr \(\displaystyle{ k}\) i zbadać, dla jakich \(\displaystyle{ k,m}\) zachodzi równość \(\displaystyle{ \vec{a}+m\vec{b}=k\vec{c}}\), tj. \(\displaystyle{ [2+m,2+2m,2]=k[2m+9,3,-1]\iff [2+m,2+2m,2]=[2km+9k,3k,-k]}\). Przyrównaj odpowiednie współrzędne. W rozwiązaniu wystarczy oczywiście podać wartość \(\displaystyle{ m}\).
ODPOWIEDZ