trójkąt

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
karolW
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 22 lut 2005, o 16:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia

trójkąt

Post autor: karolW »

Punkty A=(1,4) , B=(7,2) , C=(3,5) i są wierzchołkami trójkąta. Wyznacz współrzędne punktu P należącego do odcinka AB i różnego od jego końców, tak aby suma odwrotności pól trójkątów APC i CPB była najmniejsza.
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

trójkąt

Post autor: Lady Tilly »

spróbuj ze wzoru na pole trójkata APC jako pierwszy
\(\displaystyle{ P_{1}{\Delta}=\frac{1}{2}|\left|\begin{array}{ccc}x_{p}-1&y_{p}-4\\2&1\end{array}\right||}\) z trójkatem BPC rozbisz podobny zabieg i wstawiasz
\(\displaystyle{ \frac{1}{P_{1}}+\frac{1}{P_{2}}=min}\)
ODPOWIEDZ