Płaszczyzna: Zamiana z postaci nor. na par.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
darthachill
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 3 lis 2010, o 13:43
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: sczczc
Podziękował: 5 razy

Płaszczyzna: Zamiana z postaci nor. na par.

Post autor: darthachill »

Witam mam taką płaszczyznę
\(\displaystyle{ A: x+2y -z -3=0}\)

Czy aby zapisać ją w postaci par, wystarczy że znajdę punkt spełniający jej równanie, oraz wektor prostopadły?
\(\displaystyle{ P.(0,0,-3) V=[1,2,-1]}\)
\(\displaystyle{ x= t}\)
\(\displaystyle{ y =2t}\)
\(\displaystyle{ z= -3-t}\)

Dobrze?
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Płaszczyzna: Zamiana z postaci nor. na par.

Post autor: »

darthachill pisze:\(\displaystyle{ x= t}\)
\(\displaystyle{ y =2t}\)
\(\displaystyle{ z= -3-t}\)
To jest parametryzacja pewnej prostej prostopadłej do podanej płaszczyzny, a nie samej płaszczyzny.

Q.
darthachill
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 3 lis 2010, o 13:43
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: sczczc
Podziękował: 5 razy

Płaszczyzna: Zamiana z postaci nor. na par.

Post autor: darthachill »

w sumie racja. Jak w takim razie wyznaczyć rów Pł par.? W innych zadaniach widziałem jeszcze jakąś zmienną "s".
ODPOWIEDZ