Figury w układzie współrzędnych

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Asia89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 5 lut 2007, o 12:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź

Figury w układzie współrzędnych

Post autor: Asia89 »

Mam pytanie jak obliczyc srodek i promień okręgu gdy mam podane równanie okręgu: a) x�+y�-4y=0, b) 3x�+2y+3y�-4x=0 z góry dziękuje za pomoc
Awatar użytkownika
lord_didger
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 3 cze 2005, o 18:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Pomógł: 1 raz

Figury w układzie współrzędnych

Post autor: lord_didger »

musisz przekształcić te równania do postaci
\(\displaystyle{ (x-x_0)^2 + (y-y_0)^2=r^2}\)

czyli pierwsze będzie wyglądało tak \(\displaystyle{ x^2+(y-2)^2=4}\)
podobnie z następnym

x_0 i y_0 to współrzędne środka okręgu a r to promień. W pierwszym przypadku x_0=0, y_0=2 i r=2
ODPOWIEDZ