dwa okregii.........

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
adakul5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 4 lut 2007, o 16:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz

dwa okregii.........

Post autor: adakul5 »

Dla jakich wartości paramertu m okręgi o podanych równaniach mają dokładnie jeden wspólny punkt przecięcia
x�-4mx+y�=5m�
x�+y�=(m-1)�

czekam na pomoc
martaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 136
Rejestracja: 2 lut 2007, o 18:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 40 razy

dwa okregii.........

Post autor: martaa »

Pierwsza równanie równoważne jest \(\displaystyle{ (x - 2m)^2 + y^2 = (3m)^2}\), więc opisuje okrąg o środku w punkcie (2m, 0) i promieniu 3m. Ponieważ środki obydwu okręgów leżą na osi x, a okręgi te są styczne, to punktu styczności szukamy właśnie na osi x.
Pierwszy okrąg przecina oś x w punktach (-m, 0) i (5m, 0), natomiast drugi w punktach (-m+1, 0) i (m-1, 0).
Niech więc -m = m+1. Dostajemy m = 1/2
Niech 5m = -m+1. Dostajemy m = 1/6
Niech 5m = m-1. Dostajemy m = -1/4
ODPOWIEDZ