Dane są współrzędne...
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 27 lis 2006, o 20:04
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Częstochowa
- Podziękował: 13 razy
Dane są współrzędne...
Dane sa wierycholki A=(-6,2) B=(2,-2) trójkąta ABC oraz punkt H=(1,2) w którym przecinają się wysokości tego trójkąta. Oblicz współrzędne trzeciego wierzchołka trójkąta.[/hide][/i]
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
Dane są współrzędne...
1. Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez AB.
2. Wyznacz równanie prostej prostopadłej do AB przechodzącej przez H.
3. Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez BH.
4. Wyznacz równanie prostej prostopadłej do BH przechodzącej przez A.
5. Układ równań 2. i 4. da współrzędne szukanego wierzchołka.
2. Wyznacz równanie prostej prostopadłej do AB przechodzącej przez H.
3. Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez BH.
4. Wyznacz równanie prostej prostopadłej do BH przechodzącej przez A.
5. Układ równań 2. i 4. da współrzędne szukanego wierzchołka.