3 przecinające się płaszczyzny

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Eleenth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 7 sty 2012, o 11:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 7 razy

3 przecinające się płaszczyzny

Post autor: Eleenth »

Wyznaczyć te wartości parametru p, dla których płaszczyzny:

\(\displaystyle{ \pi _{1} : x + 2y - z - 1 = 0}\)

\(\displaystyle{ \pi _{2} : px - y - z - p = 0}\)

\(\displaystyle{ \pi _{3} : x - py + z - 1 = 0}\)

przecinają się:
a) w jednym punkcie (wyznaczyć ten punkt)
b) wzdłuż jednej prostej (podać równanie tej prostej)

Nie mam bladego pojęcia jak się za to zabrać.

Proszę o rozwiązanie z objaśnieniem, bo podobne może być na kolokwium, a nie chodzi o sam wynik.
Z góry dziękuje.
ODPOWIEDZ