Równanie ogólne, parametryczne i kierunkowe płaszczyzny

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
czubson1910
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 19 lis 2011, o 11:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz

Równanie ogólne, parametryczne i kierunkowe płaszczyzny

Post autor: czubson1910 »

Mam takie dwa zadanka :
1) Napisać równanie ogólne i parametryczne płaszczyzny przechodzącej przez punkty :
\(\displaystyle{ A = (2,9,1)
B=(5,0,-2)}\)

i równoległej do wektora \(\displaystyle{ w=[1,0,0]}\)
2)Napisać równanie ogólne i kierunkowe płaszczyzny przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ P=(0,3,0)}\)
i równoległej do płaszczyzny \(\displaystyle{ \pi : 3x-y+2=0}\)
Z góry dzięki
ODPOWIEDZ