Prosta rownolegla styczna do okregu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Czaja151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 85
Rejestracja: 12 lis 2011, o 17:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zabrow
Podziękował: 8 razy

Prosta rownolegla styczna do okregu

Post autor: Czaja151 »

Prosze tylko o podanie wyniku dla sprawdzenia:
Dany jest okrag:\(\displaystyle{ (x-1)^{2} + y^{2} = 5}\)
oraz prosta :\(\displaystyle{ 2x-y+1=0}\)
Szukana sa rownania prostych rownoleglych do danej , i stycznych do okregu.
Oczywiscie wiem ze maja ten sam wspolczynnik kierunkowy , potem podstawiam do wzoru odleglosci punktu i prostej ... Wychodzi b=3 lub b=-7
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Prosta rownolegla styczna do okregu

Post autor: piasek101 »

ok
ODPOWIEDZ