Prosta i okrag

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Czaja151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 85
Rejestracja: 12 lis 2011, o 17:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zabrow
Podziękował: 8 razy

Prosta i okrag

Post autor: Czaja151 »

Mam tu dwa przyklady z takim poleceniem: znajdz rownania prostych stycznych do okregu i przechodzacych przez podany punkt. Oto przyklady:
A)\(\displaystyle{ o: x^{2} + y^{2} = 1 , P=(0,2)}\)
B) \(\displaystyle{ x^{2} + y^{2} + 2x - 19= 0 , P=(1,6)}\)
Bardzo prosze jedynie o same odpowiedzi gdyz zadanie zrobilem ale nie wiem czy dobrze pierwszy przyklad wspolczynnik kierunkowy to \(\displaystyle{ \sqrt{3} lub -\sqrt{3}}\) a w drugim wychodza obledne wyniki
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Prosta i okrag

Post autor: anna_ »

Pierwsze - wspólczynniki dobre

2) \(\displaystyle{ y= \frac{1}{2} x+5,5}\), \(\displaystyle{ y=-2x+8}\)
Czaja151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 85
Rejestracja: 12 lis 2011, o 17:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zabrow
Podziękował: 8 razy

Prosta i okrag

Post autor: Czaja151 »

Zle przepisalem przyklad drugi do zeszytu :p no tak dziekuje
ODPOWIEDZ