WEKTORY

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
cinka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 4 lut 2007, o 11:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: polska
Podziękował: 5 razy

WEKTORY

Post autor: cinka »

oblicz długość wektora a+b
, gdzie a= 3m+2n, b= m-n,wartość bezwzględna z m=2, a z n=4, kąt miedzy wektorami wynosi pi/4???????????????????????
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

WEKTORY

Post autor: wb »

a+b=3m+2n+m-n=4m+n

Zatem długość wektora a+b jest długością dłuższej przekątnej równoległoboku o bokach |4m|=8 i |n|=4 oraz kącie ostrym 45°.
ODPOWIEDZ