Punkty równo odległe od prostej i od punktu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
hajnal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 6 sty 2012, o 19:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bochnia
Podziękował: 1 raz

Punkty równo odległe od prostej i od punktu

Post autor: hajnal »

Wyznacz równanie krzywej, na której leżą wszystkie punkty, których odległość od prostej o równaniu \(\displaystyle{ y = 0}\) jest równa ich odległości od punktu \(\displaystyle{ A = (0,2)}\).


no więc :

powiedzmy ze mam \(\displaystyle{ B (x, y )}\)
więc licze :

\(\displaystyle{ d (y,B) = |AB|}\)
no i z tego mi wychodzi :
\(\displaystyle{ y = \frac{1}{2} x^{2} + 2}\)

co nie jest chyba dobrym wynikiem np. podstawiając \(\displaystyle{ x = 0}\) :/ gdzie popełniłem błąd ?
Ostatnio zmieniony 7 sty 2012, o 21:03 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Punkty równo odległe od prostej i od punktu

Post autor: lukasz1804 »

Odległość od prostej \(\displaystyle{ y=0}\) wynosi \(\displaystyle{ |y|}\), a odległość od punktu \(\displaystyle{ A}\) to \(\displaystyle{ \sqrt{x^2+(y-2)^2}}\). Stąd mamy \(\displaystyle{ |y|=sqrt[x^2+(y-2)^2}iff y^2=x^2+y^2-4y+4iff y=frac{1}{4}x^2+1}\).

Musiałeś zatem popełnić błąd w obliczeniach...
hajnal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 6 sty 2012, o 19:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bochnia
Podziękował: 1 raz

Punkty równo odległe od prostej i od punktu

Post autor: hajnal »

:/ aaa no tak 4 y powinno byc dziekuje wszystko juz ok moj blad w obliczeniach temat do zamkniecia
ODPOWIEDZ