Równanie prostej.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
kondza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 411
Rejestracja: 9 gru 2011, o 00:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 1 raz

Równanie prostej.

Post autor: kondza »

Znaleźć równanie prostej przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ P = \left( 2,3,1\right)}\) oraz prostopadłej do prostych \(\displaystyle{ l_{1} : \begin{cases} x-y+z=1 \\ x+y-3z=0 \end{cases}}\) i \(\displaystyle{ l_{2} : \begin{cases} x=3t \\ y=-1+t \\ z=-t \end{cases}}\)-- 6 sty 2012, o 23:38 --\(\displaystyle{ \vec{ a_{1} } = \left( 2,4,2\right)}\)

\(\displaystyle{ \vec{ a_{2} } = \left( 3,1,-1\right)}\)

\(\displaystyle{ \vec{ a_{1} } \times \vec{ a_{2} } = \left( -6,8,-10\right)}\)

\(\displaystyle{ l : \frac{x-2}{-6} = \frac{y-3}{8} = \frac{z-1}{-10}}\)


Dobrze ???
ODPOWIEDZ