Wyznacz wartość parametru m, dla której odległość miedzy punktami
A( log m ,m)
B=(1,m) wynosi 1
Proszę o pomoc, mam problem z tym logarytmem:)
Zaczynam tak:
\(\displaystyle{ 1= \sqrt{(1-logm)^{2} + (m-m)^2 }}\)
Wyznacz wartość parametru m
-
- Użytkownik
- Posty: 88
- Rejestracja: 17 mar 2011, o 14:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: fdsfsf
- Podziękował: 44 razy
- janka
- Użytkownik
- Posty: 369
- Rejestracja: 28 lut 2011, o 00:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kluczbork
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 79 razy
Wyznacz wartość parametru m
\(\displaystyle{ \sqrt{(1-logm) ^{2} } =1}\)
\(\displaystyle{ \left| 1-logm\right|=1}\)
\(\displaystyle{ 1-logm=1 \vee 1-logm=-1}\)
\(\displaystyle{ logm=0 \vee logm=2}\)
\(\displaystyle{ m=0 \vee m=10 ^{2}}\)
\(\displaystyle{ \left| 1-logm\right|=1}\)
\(\displaystyle{ 1-logm=1 \vee 1-logm=-1}\)
\(\displaystyle{ logm=0 \vee logm=2}\)
\(\displaystyle{ m=0 \vee m=10 ^{2}}\)