Wzajemne położenie prostej i okręgu
Wzajemne położenie prostej i okręgu
Witam mam problem zadaniem:
Określ wzajemne położenie prostej l i okręgu o, jeśli:
a) o: x2+y2+8x -2y+13=0 l: y=x
Czyli za y podstawiam x do równania o. Potem z tego co wyjdzie liczę deltę. I nie wiem co dalej... Może ktoś pomóc? Dokładnie i łopatologicznie wytłumaczyć? Z góry dzięki
Określ wzajemne położenie prostej l i okręgu o, jeśli:
a) o: x2+y2+8x -2y+13=0 l: y=x
Czyli za y podstawiam x do równania o. Potem z tego co wyjdzie liczę deltę. I nie wiem co dalej... Może ktoś pomóc? Dokładnie i łopatologicznie wytłumaczyć? Z góry dzięki
-
- Użytkownik
- Posty: 402
- Rejestracja: 11 kwie 2011, o 19:51
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 88 razy
Wzajemne położenie prostej i okręgu
Jeżeli \(\displaystyle{ \Delta<0,}\) to równanie nie ma rozwiązań - prosta nie przecina okręgu w żadnym punkcie.
Gdy \(\displaystyle{ \Delta=0,}\) prosta jest styczna do okręgu.
Gdy \(\displaystyle{ \Delta>0,}\) prosta przecina okrąg w dwóch punktach.
Gdy \(\displaystyle{ \Delta=0,}\) prosta jest styczna do okręgu.
Gdy \(\displaystyle{ \Delta>0,}\) prosta przecina okrąg w dwóch punktach.
Wzajemne położenie prostej i okręgu
Tak, tylko chodzi jeszcze o to, że mam z tego wyciągnąć x1 i y1 i x2 i y2 i na wykresie narysować okrąg. I nie wiem, jak dalej wyciągnąć x1 itd, z tego co mi wyjdzie po delcie '/
-
- Użytkownik
- Posty: 402
- Rejestracja: 11 kwie 2011, o 19:51
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 88 razy
Wzajemne położenie prostej i okręgu
Wzór okręgu ustalamy w ten sposób:
\(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}+8x -2y+13=0, \\[2ex] (x^{2}+8x+16)+(y^{2}-2y+1)-17+13=0, \\[2ex] (x+4)^{2}+(y-1)^{2}=4.}\)
Równanie okręgu to: \(\displaystyle{ (x-x_{S})^{2}+(y-y_S)^{2}=r^{2},}\) gdzie \(\displaystyle{ S=(x_{S},y_{S})}\) jest środkiem okręgu, natomiast \(\displaystyle{ r}\) to jego promień.
Równanie na sprawdzenie położenia okręgu względem prostej rozwiązujesz tak jak zwykłe równanie kwadratowe.
\(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}+8x -2y+13=0, \\[2ex] (x^{2}+8x+16)+(y^{2}-2y+1)-17+13=0, \\[2ex] (x+4)^{2}+(y-1)^{2}=4.}\)
Równanie okręgu to: \(\displaystyle{ (x-x_{S})^{2}+(y-y_S)^{2}=r^{2},}\) gdzie \(\displaystyle{ S=(x_{S},y_{S})}\) jest środkiem okręgu, natomiast \(\displaystyle{ r}\) to jego promień.
Równanie na sprawdzenie położenia okręgu względem prostej rozwiązujesz tak jak zwykłe równanie kwadratowe.
Wzajemne położenie prostej i okręgu
Ludzie, ja nic nie rozumiem. Właśnie próbuję to rozwiązać i nic... Może ktoś rozwiązać ten przykład od początku do końca. Resztę już sam rozwiążę. Błagam was, mam takiego matematyka że nic nam nie wiem co do mnie mówi
-
- Użytkownik
- Posty: 402
- Rejestracja: 11 kwie 2011, o 19:51
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 88 razy
Wzajemne położenie prostej i okręgu
Ok, to lecimy:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x^{2}+y^{2}+8x -2y+13=0\\ y=x \end{cases}\\ \begin{cases} y^{2}+y^{2}+8y -2y+13=0\\ y=x \end{cases}\\2y^{2}+6y+13=0\\ \Delta=36-8\cdot 13<0.}\)
Zatem prosta i okrąg nie będą się przecinały w żadnym punkcie.
Jeżeli chciałbyś rozwiązać to równanie geometrycznie, to rysujesz okrąg:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x^{2}+y^{2}+8x -2y+13=0\\ y=x \end{cases}\\ \begin{cases} y^{2}+y^{2}+8y -2y+13=0\\ y=x \end{cases}\\2y^{2}+6y+13=0\\ \Delta=36-8\cdot 13<0.}\)
Zatem prosta i okrąg nie będą się przecinały w żadnym punkcie.
Jeżeli chciałbyś rozwiązać to równanie geometrycznie, to rysujesz okrąg:
Rysujesz prostą \(\displaystyle{ l:\ y=x}\) i widzisz, że prosta i okrąg nie mają punktów wspólnych.Wzór okręgu ustalamy w ten sposób:
\(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}+8x -2y+13=0, \\[2ex] (x^{2}+8x+16)+(y^{2}-2y+1)-17+13=0, \\[2ex] (x+4)^{2}+(y-1)^{2}=4.}\)
Równanie okręgu to:\(\displaystyle{ (x-x_{S})^{2}+(y-y_S)^{2}=r^{2},}\) gdzie \(\displaystyle{ S=(x_{S},y_{S})}\) jest środkiem okręgu, natomiast to jego promień.
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 7 sty 2012, o 14:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: WLKP
- Pomógł: 6 razy
Wzajemne położenie prostej i okręgu
można też troszeczkę inaczej:
wyliczyć środek okręgu i jego promień (tak jak pisała Freddy Eliot) oraz odległość środka okręgu od prostej:
jeżeli promień<odległości brak punktów wspólnych
jeżeli promień=odległości 1 punkt wspólny
jeżeli promień>odległości 2 punkty wspólne
wyliczyć środek okręgu i jego promień (tak jak pisała Freddy Eliot) oraz odległość środka okręgu od prostej:
jeżeli promień<odległości brak punktów wspólnych
jeżeli promień=odległości 1 punkt wspólny
jeżeli promień>odległości 2 punkty wspólne
Wzajemne położenie prostej i okręgu
O, super. Dzięki
Tylko jeszcze mam pytanie, skąd się wzięły po 3 liczby w nawiasach w cytacie Freddy Eliot?
Tylko jeszcze mam pytanie, skąd się wzięły po 3 liczby w nawiasach w cytacie Freddy Eliot?
-
- Użytkownik
- Posty: 402
- Rejestracja: 11 kwie 2011, o 19:51
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 88 razy
Wzajemne położenie prostej i okręgu
Stosujemy tu taką sprytną sztuczkę żeby skorzystać ze wzoru skróconego mnożenia: \(\displaystyle{ (a+b)^{2}=a^{2}+2ab+b^{2},}\) tzn. dodajemy trzecią liczbę, a dalej ją odejmujemy.
Wzajemne położenie prostej i okręgu
Wszystko wiem. OK Nawet nie wiesz jak mi ratujesz tyłek. Dzięki jeszcze raz