Witam, oto zadanie:
Zadanie 17.
Niech Z będzie zbiorem punktów o współrzędnych całkowitych należących do okręgu x2 + (y - 4)2 = 5. Losujemy dwa różne punkty ze zbioru Z i prowadzimy przez nie prostą. Jakie jest prawdopodobieństwo, że współczynnik kierunkowy tej prostej będzie równy 3?
zadanie maturalne
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
zadanie maturalne
Ponieważ 5=1�+2�, więc x�=1 i (y-4)�=4 lub x�=4 i (y-4)�=1.Stąd Z={(1;2),(1;6),(-1;2),(-1;6),(2;3),(2;5),(-2;3);(-2;5)}.
Wśród tych punktów są pary: (-2;3), (-1;6) oraz (1;2), (2;5), które dają proste owspółczynniku kierunkowym 3.
Zatem szukane prawdopodobieństwo wynosi:
\(\displaystyle{ p(A)=\frac{2}{C^2_8}}\)
Wśród tych punktów są pary: (-2;3), (-1;6) oraz (1;2), (2;5), które dają proste owspółczynniku kierunkowym 3.
Zatem szukane prawdopodobieństwo wynosi:
\(\displaystyle{ p(A)=\frac{2}{C^2_8}}\)