Okręgi i na jakiej długości pokrywają się ich średnice

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
zidu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 24 paź 2010, o 00:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: katowice

Okręgi i na jakiej długości pokrywają się ich średnice

Post autor: zidu »

Witam wszystkich szanownych matematyków.
Prosiłbym o pomoc w zadaniu matematyczno-informatycznym
Mam za zadanie napisać program o następującej treści:
Jaś bardzo lubi rysować okręgi. Ostatnio podczas rysowania wymyślił, że przez środki dwóch wybranych okręgów poprowadzi prostą. Następnie nasz bohater zaznaczył zielonym flamastrem średnicę pierwszego okręgu, a czerwonym średnicę drugiego Kiedy już skończył zaczął się zastanawiać na jakiej długości narysowane średnice się pokrywają. Jako, że już od dłuższego czasu szukałeś wymówki, żeby się nie uczyć do egzaminu postanowiłeś mu pomóc. Zdecydowałeś, że napiszesz program, który mając dane współrzędne środków dwóch okręgów oraz długości ich promieni obliczy szukaną przez Jasia wartość.
Rozpatrzyłem następujące warunki:
|AB|- długość prostej łączącej oba punkty a,b-promienie okręgów
1) Gdy |AB|==0 wynik = 2*krótszy promień

2) Gdy |AB|>(a+b) wynik = 0

3) Gdy |AB|==(a+b) wynik = 0

4) Gdy |AB|<(a+b) wynik=a+b-|AB|

5) Gdy |AB|>{a-b) wynik=a+b-|AB|

6) Gdy |AB|<={a-b) wynik=2*krótszy promień

Prosiłbym o sprawdzenie czy dobrze i czy wszystkie warunki rozpatrzyłem
Dziękuje bardzo za każdą pomoc
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Okręgi i na jakiej długości pokrywają się ich średnice

Post autor: anna_ »

1) rozłączne lub styczne zewnętrznie
\(\displaystyle{ |AB| \ge a+b \Rightarrow wynik=0}\)

2) przecinające się
\(\displaystyle{ |a-b|<|AB|<a+b \Rightarrow wynik=a+b-|AB|}\)

3) styczne wewnętrznie lub rozłączne wewnętrznie
\(\displaystyle{ |AB| \le |a-b| \Rightarrow wynik= 2 \ razy \ miejszy\ promien}\)

4) współśrodkowe
\(\displaystyle{ |AB|=0\Rightarrow wynik= 2 \ razy \ miejszy \ promien}\)

\(\displaystyle{ |a-b|}\) - to wartość bezwzględna
Ostatnio zmieniony 6 sty 2012, o 21:17 przez anna_, łącznie zmieniany 1 raz.
zidu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 24 paź 2010, o 00:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: katowice

Okręgi i na jakiej długości pokrywają się ich średnice

Post autor: zidu »

Dzięki za odpowiedź
ODPOWIEDZ