Znaleźć wektor normalny do powierzchni

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
boneyards
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 4 sty 2012, o 16:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Znaleźć wektor normalny do powierzchni

Post autor: boneyards »

Zad: Znaleźć wektor normalny do powierzchni elipsoidy \(\displaystyle{ \frac{ x^{2} }{9} + \frac{ y^{2} }{4} + \frac{ z^{2} }{16} = 1}\)

bardzo proszę o pomoc, bo nawet nie mam pomysłu jak ruszyć
pozdr
Ostatnio zmieniony 4 sty 2012, o 16:37 przez boneyards, łącznie zmieniany 1 raz.
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Znaleźć wektor normalny do powierzchni

Post autor: Chromosom »

boneyards
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 4 sty 2012, o 16:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Znaleźć wektor normalny do powierzchni

Post autor: boneyards »

potrafię korzystać z google. Gdybym ogarniał to co piszą na wiki, to nie pisałbym na forum
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Znaleźć wektor normalny do powierzchni

Post autor: Chromosom »

Zastosuj zatem podane tam wzory. Jeśli pojawią się problemy, zadaj konkretne pytanie.
boneyards
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 4 sty 2012, o 16:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Znaleźć wektor normalny do powierzchni

Post autor: boneyards »

kompletnie nie ogarniam. Skoro mam liczyć pochodne po t1 i t2 to muszę wiedzieć co to jest. Nie wiem jak zapisać x, y i z w przedstawionej tam postaci
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Znaleźć wektor normalny do powierzchni

Post autor: Chromosom »

Skorzystaj z równań parametrycznych elipsoidy - są bardzo podobne do równań określających kulę. Znajdziesz je tutaj, na samym początku:
ODPOWIEDZ