Równanie prostej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
matematykapl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 458
Rejestracja: 26 paź 2010, o 18:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 118 razy

Równanie prostej

Post autor: matematykapl »

Prostą prostopadłą do osi \(\displaystyle{ OX}\) i przechodzącą przez punkt \(\displaystyle{ P(3; -7)}\) opisuje równanie: \(\displaystyle{ A. y + 7 = 0 B. y - 3 = 0 C. x + 7 = 0 D. x - 3 = 0}\)

Zrobiłem to zadanie i wyszło mi, że prosta ta musi być \(\displaystyle{ x = 3}\), a więc \(\displaystyle{ x - 3 = 0}\) - czyli odp. D - dobrze?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Równanie prostej

Post autor: piasek101 »

ok
ODPOWIEDZ