Punkty wspólne okręgów
-
- Użytkownik
- Posty: 458
- Rejestracja: 26 paź 2010, o 18:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 118 razy
Punkty wspólne okręgów
1. Czy okręgi o równaniach \(\displaystyle{ (x + 3) ^{2} + (y - 1) ^{2} = 4}\) i \(\displaystyle{ x ^{2} + y ^{2} - 2x - 8y + 8 = 0}\) mają punkty wspólne?
Rysowałem odręcznie, mogło mi coś źle wyjść i wychodzi na to, że chyba nie mają punktów wspólnych, bądź stykają się zewnętrznie - jak będzie?
2. Liczba punktów wspólnych okręgu o równaniu \(\displaystyle{ x ^{2} + y ^{2} + 6x + 4 = 0}\) z prostą o równaniu \(\displaystyle{ y = 2x + 1}\) jest równa: 0, 1, 2 czy 3? Wyszło mi, że 2, albo będzie 1 bo mam też niedokładny rysunek - jak będzie?
Bardzo proszę o pomoc.
Rysowałem odręcznie, mogło mi coś źle wyjść i wychodzi na to, że chyba nie mają punktów wspólnych, bądź stykają się zewnętrznie - jak będzie?
2. Liczba punktów wspólnych okręgu o równaniu \(\displaystyle{ x ^{2} + y ^{2} + 6x + 4 = 0}\) z prostą o równaniu \(\displaystyle{ y = 2x + 1}\) jest równa: 0, 1, 2 czy 3? Wyszło mi, że 2, albo będzie 1 bo mam też niedokładny rysunek - jak będzie?
Bardzo proszę o pomoc.
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Punkty wspólne okręgów
1) Mają punkt wspólny. Rozwiąż układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} (x + 3) ^{2} + (y - 1) ^{2} = 4 \\ x ^{2} + y ^{2} - 2x - 8y + 8 = 0 \end{cases}}\)
Ewentualnie poszukaj co musi zachodzić by okręgi były styczne zewnętrznie.
2) Rozwiąż układ równań.
\(\displaystyle{ \begin{cases} (x + 3) ^{2} + (y - 1) ^{2} = 4 \\ x ^{2} + y ^{2} - 2x - 8y + 8 = 0 \end{cases}}\)
Ewentualnie poszukaj co musi zachodzić by okręgi były styczne zewnętrznie.
2) Rozwiąż układ równań.
-
- Użytkownik
- Posty: 458
- Rejestracja: 26 paź 2010, o 18:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 118 razy
Punkty wspólne okręgów
Muszę to sprawdzić, rozwiązując układ równań? Nie mogę tego narysować i sprawdzić? Czyli w tym 1. mają punkt wspólny, ale tylko jeden i stykają się zewnętrznie - to chyba chodzi że od zewnątrz nachodzą na siebie i jest jeden punkt wspólny. Jakby zachodziły wewnętrznie to chyba nieskończenie wiele tych punktów wspólnych by było - czy się mylę?
-
- Użytkownik
- Posty: 458
- Rejestracja: 26 paź 2010, o 18:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 118 razy
Punkty wspólne okręgów
Tak dokładnie, styczne wewnętrznie też będą miały jeden punkt wspólny, ale ten mniejszy okrąg będzie w tym większym. Nie zdążyłem edytować.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Punkty wspólne okręgów
Dopowiem - posługiwanie się szkicami (rysunkami) nie jest poprawnym sposobem rozwiązywania tego typu zadań (chyba, że byłyby typu zamkniętego i rysunek dawałby jednoznaczną odpowiedź) - robisz układem (jak podano) lub analizujesz jak ma się odległość środków okręgów do ich promieni (sumy, różnicy).
-
- Użytkownik
- Posty: 458
- Rejestracja: 26 paź 2010, o 18:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 118 razy
Punkty wspólne okręgów
No ale dobry rysunek też jest pomocny. Ja to analizowałem, posługując się odległością i zauważyłem to. Wielkie dzięki za pomoc.