Jaki okrąg opisuje równanie?

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
matematykapl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 458
Rejestracja: 26 paź 2010, o 18:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 118 razy

Jaki okrąg opisuje równanie?

Post autor: matematykapl »

Jaki okrąg opisuje równanie \(\displaystyle{ x ^{2} + y ^{2} - 4 \sqrt{2}x + 6y + 9 = 0}\)?

Wyszło mi, że ten okrąg będzie styczny do osi \(\displaystyle{ OY}\) - dobrze?
Ostatnio zmieniony 30 gru 2011, o 21:02 przez matematykapl, łącznie zmieniany 1 raz.
Disnejx86
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 529
Rejestracja: 25 wrz 2011, o 09:43
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 114 razy
Pomógł: 56 razy

Jaki okrąg opisuje równanie?

Post autor: Disnejx86 »

matematykapl, Tak.

Edit: Zmieniałeś wartości. Zwiń do wzoru skróconego mnożenia i zauważ związek promienia z odległością środka od osi rzędnych. Pozdrawiam.
matematykapl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 458
Rejestracja: 26 paź 2010, o 18:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 118 razy

Jaki okrąg opisuje równanie?

Post autor: matematykapl »

Czyli to będzie źle? Nie będzie styczny z osią OY? Narysowałem i wyszło, że styczny i niewiele brakuje do tego, by był styczny z OX, musiałby mieć promień = 3, żeby tak było. Czy się mylę?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Jaki okrąg opisuje równanie?

Post autor: piasek101 »

matematykapl pisze:Jaki okrąg opisuje równanie \(\displaystyle{ x ^{2} + y ^{2} - 4 \sqrt{2}x + 6y + 9 = 0}\)?
W zadaniu chodzi raczej o podanie środka i promienia okręgu.
Disnejx86
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 529
Rejestracja: 25 wrz 2011, o 09:43
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 114 razy
Pomógł: 56 razy

Jaki okrąg opisuje równanie?

Post autor: Disnejx86 »

matematykapl, Podaj współrzędne środka i promień, i zbadaj odległość między środkiem, a osią OY, jeżeli wynosi ona tyle co promień to jest styczny.
matematykapl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 458
Rejestracja: 26 paź 2010, o 18:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 118 razy

Jaki okrąg opisuje równanie?

Post autor: matematykapl »

\(\displaystyle{ r = 2 \sqrt{2}}\) a \(\displaystyle{ S = (2 \sqrt{2}; -3)}\) No i wychodzi, że będzie styczny do osi \(\displaystyle{ OY}\) - dobrze?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Jaki okrąg opisuje równanie?

Post autor: piasek101 »

Wygląda ok (nie liczę), ale tak jak pisałem - to, że jest styczny do osi nie jest istotne.
matematykapl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 458
Rejestracja: 26 paź 2010, o 18:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 118 razy

Jaki okrąg opisuje równanie?

Post autor: matematykapl »

Oj znowu wprowadzam w błąd. Mogłem od razu napisać, że są 4 odpowiedzi, nie zrobiłem tego. Mam tam do wyboru: styczny do OX, styczny do OY, przecinający OX lub OY w dwóch punktach. Czyli pasuje, że styczny tylko do OY, no bo nie ma innej możliwości.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Jaki okrąg opisuje równanie?

Post autor: piasek101 »

I zamknięte mogłeś (tak jak pisałem w innym wątku) robić graficznie. Obliczenia tylko w przypadku wątpliwości.
matematykapl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 458
Rejestracja: 26 paź 2010, o 18:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 118 razy

Jaki okrąg opisuje równanie?

Post autor: matematykapl »

No najpierw zrobiłem graficznie, ale później to jeszcze sprawdziłem. Po raz kolejny dzięki za pomoc.
Disnejx86
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 529
Rejestracja: 25 wrz 2011, o 09:43
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 114 razy
Pomógł: 56 razy

Jaki okrąg opisuje równanie?

Post autor: Disnejx86 »

piasek101 pisze:I zamknięte mogłeś (tak jak pisałem w innym wątku) robić graficznie. Obliczenia tylko w przypadku wątpliwości.
Nic graficznie, bo pierwiastki za pomocą cyrkla się trudno rysuje, tymbardziej że z rysunku mogą wyjść 2 przecięcia (jak się minimalnie niedokładnie zrobi).
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Jaki okrąg opisuje równanie?

Post autor: piasek101 »

Disnejx86 pisze:Nic graficznie, bo pierwiastki za pomocą cyrkla się trudno rysuje, tymbardziej że z rysunku mogą wyjść 2 przecięcia (jak się minimalnie niedokładnie zrobi).
Jak najbardziej polecam metodę graficzną.
piasek101 pisze:I zamknięte mogłeś (tak jak pisałem w innym wątku) robić graficznie. Obliczenia tylko w przypadku wątpliwości.
Disnejx86
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 529
Rejestracja: 25 wrz 2011, o 09:43
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 114 razy
Pomógł: 56 razy

Jaki okrąg opisuje równanie?

Post autor: Disnejx86 »

piasek101, Chociaż tutaj masz rację, bo promień ma taką współrzędną jak środek, ale dla nieco gorszych liczb robiąc metodą graficzną jest duża szansa że się pomylimy... Chyba, że to będą oczywiste wielkości.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Jaki okrąg opisuje równanie?

Post autor: piasek101 »

Przecież wyraźnie coś pogrubiłem - pomylić to się można wszędzie i przy rysowaniu i przy liczeniu.
278713.htm
ODPOWIEDZ